Blir bildene dine stjålet? Slik avslører du bildetyvene

google-bildesk-tyveri-stjele-bilder.jpg

Jeg opplever innimellom at bildene mine havner på trykk uten at jeg har gitt tillatelse til det. Jeg har også opplevd gjentatte ganger å finne igjen mine egne bilder på andres nettsider. Heldigvis er de aller, aller fleste norske redaksjoner seriøse aktører som tar vare på fotografens rettigheter og tar hensyn til både skrevne og uskrevne regler som gjelder avtaler og bildebruk. Men noen vil alltid forsøke å sno seg unna å måtte betale fotografen de honorarene han eller hun har krav på. Sånn er det bare. Men kanskje kan disse tipsene være litt til hjelp?

Avsløre bildetyvene. Som oftes er det bare tilfeldigheter som fører til at man kan avsløre at bildene dine er blitt publisert uten ditt samtykke. Som fotograf har man verken lyst eller mulighet til å bruke mye tid på å lete etter ens egne bilder på avveie. Men jeg tenkte å tipse deg om et knippe gode verktøy som enkelt hjelper deg å ha kontroll på hvordan bildene dine blir brukt. Dette har vært til hjelp for meg mange ganger - forhåpentligvis vil de være til hjelp for deg også.

BuyAndRead tråler norske publikasjoner. Slik at du slipper å gjøre det. 

Dette første tipset har jeg funnet ut på egenhånd og har ført til at jeg har avslørt en rekke norske aviser som har benyttet seg av mine bilder uten min tillatelse. Noen overtramp har vært så alvorlige at jeg har endt opp med å måtte sende fakturaer på femsifrede beløp til én og samme publikasjon.

BuyAndRead er norges største leverandør av digitale aviser og magasiner på nett. Alt er søkbart. Sett opp en såkalt "søkeagent" med navnet ditt, så blir du varslet på mail hver gang navnet ditt nevnes, enten i en artikkel eller i fotobyline/fotokreditering. Dette er en kjempegod måte å få varslinger når bildene dine kommer på trykk slik at du kan se hvordan publikasjonene har brukt bildene dine, og kanskje også avsløre tilfeller hvor publikasjoner har brukt bilder uten din tillatelse. Tjenesten er helt gratis. Ulempen er naturligvis at det forutsetter at de som publiserer bildet ditt faktisk har har brukt navnet ditt som fotokreditering, og at de har stavet det riktig. Det forutsetter også at du ikke har et veldig vanlig navn. Da vil du bli overlesset med mailer med saker som ikke har noe med deg å gjøre :) Men det kan kanskje være verdt et forsøk?

Slik setter du opp din egen "søkeagent" hos BuyAndRead:

  1. Registrer deg som ny bruker.
  2. Etter at du har logget inn, velger du "søkeagenter" i menyen øverst.
  3. Legg til ny søkestreng. Her anbefaler jeg å skrive "Ditt navn" i hermetegn. Velg at du vil ha søke med nøyaktig søketreng og fyll inn hvor ofte du vil ha resultater og hvilke publikasjoner du vil at de skal søke gjennom for deg. Klikk "Lagre" og du er ferdig.

Jeg får mail daglig kl 09.00 dersom noen publikasjoner har brukt mitt navn, og jeg kan da kjapt sjekke om dette er publikasjoner jeg har avtale med. Er det snakk om avtalebrudd eller bildetyverier kan jeg ta tak i det samme dagen som bildet er på trykk, noe som gjør at man kan få løst saken raskt og effektivt.

Motta automatisk varsel fra Google

Er det noen som har kontroll på hva som befinner seg rundtomkring på nettet må det være Google. Å sette opp et autosøk på Google Alerts kan derfor være en god idé. I likhet med tipset over kan du her legge inn navnet ditt, navnet på nettsiden din, firmanavnet ditt osv. Og når Googles roboter snapper opp at noe av dette er blitt nevnt i nyhetsartikler, nettsider, blogger etc så får du beskjed om det. Men også her må det være en tilknytning til navnet ditt, eller det du velger å sette opp i søkefeltet, for at det skal bli oppdaget. Stjeler man et bilde du har lagt ut på nettet og publiserer det på sin egen nettside uten noen henvisning til deg vil det være vanskelig å oppdage. Da er vi igjen inne på dette med tilfeldigheter. Da kan du se videre på neste punkt. Men med denne varslingen får du også fulgt med på hva som blir sagt om deg på nettet eller hvordan firmaet ditt blir omtalt i ulike sammenehenger. Det kan være lurt. Får du ufortjent mye negativ omtale kan du for eksempel delta i diskusjonen, rette opp i misforståelser osv.

Slik setter du opp et autosøk med Google Alerts:

  1. Gå til Google Alerts.
  2. Fyll inn dine søkekriterier, hva slags søk som skal gjøres, hvor ofte du vil bli varslet osv. Du kan også velge om du vil bli varslaet på e-post eller i RSS-feeden din. Sett navnet ditt i "hermetegn".
  3. Trykk "Opprett varsel" og følg prosedyren igjen hvis du f.eks. vil sette opp et eget søk for firmanavn eller lignende.

TinEye - søkemotor for bilder på avveie

TinEye er en søkemotor som har spesialisert seg på bildesøk. Du kan laste opp bildet ditt, og finne ut hvor bildet er blitt publisert. Dessverre er dette en veldig manuell jobb. Men det kan naturligvis fungere dersom du har noen få bilder du mistenker kan ha blitt publisert uten ditt samtykke. Jeg har ikke testet denne tjenesten selv, men konseptet og ideen er glimrende og jeg tipper dette er tjenester vi vil se mer av i årene som kommer.

Bedre føre var. Slik unngår du at bildene dine blir stjålet.

Det beste er naturligvis å være proaktiv og forhindre at tyveri og/eller misforståelser oppstår. Det kan spare deg for mye tid og frustrasjon. Her er derfor mine beste tips til hvordan du kan unngå at bildene dine publiseres steder du ikke ønsker.

  • God kommunikasjon. Leverer du fra deg høyoppløselige bilder er det alltid lurt å skrive hva bildene kan brukes til, og evt. hva de ikke kan brukes til. Skriv gjerne kontrakter.
  • Weboppløsning. Når du publiserer små bilder til bruk på nett gjør du det med en gang lite attraktivt for sleipe skurker å stjele bildet ditt. Små bilder kan i de fleste tilfeller ikke brukes til annet enn å vises fram på en skjerm. Du trenger derfor ikke være redd for at det lille bildet du legger ut på bloggen kan havne som store posters på det lokale kjøpesenteret.
  • Vannmerke. Ikke ødelegg bildene dine med store vannmerker og logoer som dekker hele bildet. Hvis du er redd for at noen skal kopiere bildet ditt bør du heller bare la dem bli liggende på harddisken din :) Selv har jeg logo på nettbildene mine. Ikke for å forhindre tyveri og ulovlig bruk, men for at de som lagrer bildene skal finne tilbake til bloggen min. Kanskje er det et brudepar som lager en inspirasjonsmappe på dataen før bryllupet sitt? Med min logo er det lett for dem å finne tilbake til bloggen min. Og hvem vet - kanskje er det forskjellen på å bli booket som fotograf eller ikke? Men logoen bør inneholde referanser til nettadressen eller navnet på fotografen, ellers vil mange ikke klare å finne tilbake til nettsiden din.
  • Utfyllende metadata. Legg inn navnet ditt og dine kontaktopplysninger i metadataene i bildene som du leverer fra deg. Det minimerer risikoen for at bildene havner på trykk uten riktig fotokreditering, og øker sjansene for at du blir kontaktet før bildene eventuelt blir brukt.
  • Gode filnavn. Leverer du fra deg bilder med fornuftige filnavn er det også enklere å finne tilbake til deg. Jeg kaller for eksempel bildene mine for "VIKfoto_Oppdragsgiver_Navn_0001.jpg" eller lignende.