Barn i bryllup - 10 tips som vil gjøre dagen magisk for små og store

VIK35425.jpg

Barn vil leke og ha det gøy! Jeg ser mange barn som kjeder seg i bryllup. Dessverre. Jeg ser også mange foreldre som iherdig prøver å roe ned barna og få de til å sitte stille. 

Jeg har to aktive gutter i ulik alder og vet hvordan det er å være gjest i bryllup, både med og uten barn. Jeg har også fotografert en haug med bryllup. Her er mine erfaringer og tips til deg som skal gifte deg og lurer på hvordan du best kan ta vare på de minste gjestene. 

Det store spørsmålet er først og fremst: Bør du invitere barn i bryllupet ditt eller skal det være en fest forbeholdt kun de voksne?

Min erfaring er at dersom du planlegger et høytidelig bryllup med tradisjonelle rammer vil nok barna som oftest ha mest glede av å være hjemme med besteforeldre eller andre barnevakter. 

Men dersom dere ser for dere et mer uhøytidelig, avslappet og utradisjonelt bryllup og er åpen for en lett og ledig stemning er det større sjans for at også barna vil kose seg og ha det moro.

Med litt planlegging vil barna trives, og foreldrene vil være supertakknemlige for at dere tenkte på barna og gjorde det dere kunne for at også de skulle ha det fint. 

 

1. Goodiebags til barna

 Foto: Jan Ivar Vik - www.vikfoto.no

Ofte synes barna vielsen er spennende de første minuttene, og så daler interessen veldig raskt. Når barna kjeder seg går det ut over foreldrene også, fordi de blir mer opptatt med å holde barna rolige og underholde dem, fremfor å slappe av og være tilstede i øyeblikket.

Så... dersom du vil at både små og store skal kose seg mest mulig kan det være lurt å tenke gjennom hvordan dere best kan ta vare på barna. Og her er god planlegging i forkant et viktig stikkord.

Jeg har vært i flere vielser hvor det er lagt opp til ulike former for underholdning for barna.

I et bryllup jeg fotograferte for noen år siden hadde brudeparet laget en egen skattejakt for barna, hvor en venn av brudeparet tok med seg barna på skattejakt utenfor kirken. Det var en stor suksess, og det er en fin måte for barna og bli litt kjent - og finne på noe annet enn å sitte musestille i kirken.

Hvis barna blir kjent med hverandre og finner tonen allerede under vielsen så flyter resten av dagen litt bedre for både barn og voksne. Selv om dere kanskje planlegger en nokså tradisjonell vielse er det fullt mulig å gjøre deres vri på seremonien for at også barna skal ha det gøy.

Et annet godt tips kan også være å lage goodiebags til barna. En goodiebag kan gjerne inneholde tegnesaker, kryssord, quiz, puslespill eller andre morsomme og rolige aktiviteter slik at de har noe å sysle med under vielsen. Noen småleker og snacks er også alltid populært, kanskje litt oppskjært frukt og en liten drikkeflaske. Tilpass gjerne innholdet til barnas alder og interesser.

Du tenker kanskje at foreldrene burde fikse det selv? Vel, det burde de kanskje. Men veldig ofte har foreldrene mer enn nok med å pynte seg selv og barna og komme seg avgårde i tide - og da er det fort gjort at de glemmer å ta med seg mat, drikke og leker til barna. Det typiske er at de kommer på det på vei ut døren eller når de har satt seg i bilen, men da er det gjerne for sent. 

Det trenger ikke koste dere så mye å lage noen goodiebags til barna og jeg kan love dere at barna og foreldrene vil sette uendelig stor pris på det. Planlegger dere i god tid finnes det MYE gøy på eBay, Wish, TGR, Nille osv. som ikke koster skjorta.

Det beste er om det er noen aktiviteter som kan vare en stund, for etter vielsen er det også ofte litt tid som skal slås ihjel mens dere er opptatt med fotografering og ikke minst under selve bryllupsmiddagen. Hør gjerne med foreldrene til barna om hva de liker å gjøre, så blir det lettere for dere å lage interssante gavepakker til barna.

 

2. Snacks etter vielsen

VIK34106.jpg

Uansett hva slags vielse dere planlegger; å ha et lite mellommåltid (greit, la oss kalle en spade for en spade: snacks) til gjestene etter vielsen er alltid en vinner.

Det er som regel flere timer siden frokost, og fortsatt mange timer til bordsettingen - så etter vielsen er man akkurat passe sulten til å få servert boller, kake eller noe annet digg. Store barn kan gå rundt og dele ut til alle som har lyst på. 

Det er ikke så veldig vanlig å servere noe etter vielsen, og det er absolutt ikke noe som forventes - desto mer blir det satt pris på av små og store gjester. Tro meg! 

 

3. Lag en "lemonade stand"

Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Sjekk ut litt inspirasjon til "lemonade stands" på Pinterest. Hvor kult hadde ikke det vært å ha en sånn saftkiosk i bryllupet? 

Lag en slik "stand" på forhånd som dere kan sette opp utenfor festlokalet hvor gjestene kan få seg noe å drikke og barna kan leke butikk. Tenk så kult?! Kanskje barna til og med får være med å spikre opp de siste plankene før gjestene kommer. Jeg er 100% sikker på at det hadde vært en innertier i de fleste bryllup. 

Barna kommer til å digge det! 

Med litt modifikasjoner kan den samme installasjonen brukes til bar senere på kvelden, bare gjør den litt høyere og bytt ut navnet. Perfekt om du planlegger for eksempel et låvebryllup. 

 

4. Barnevennlig meny

vikfoto-bryllup-28.jpg

Å servere barna samme mat som de voksne er ikke alltid en suksess.

En forrett av reinsdyr-tartar servert med syltet sopp, rødbet, selleri, grønne blader og solbærsaus er ikke akkurat det alle barn drømmer om å få servert. Å ha en egen meny til barna kan derfor være lurt. Pølser og potetstappe er ofte en sikker vinner. Eller hamburger, karbonader, pasta eller lasagne.

Hør litt rundt hva barna som kommer ville foretrukket å få servert og lag en enkel og god meny til barna. Barn er ganske uforutsigbare, så lag gjerne en slags buffet slik at barna kan forsyne seg med mat når det passer dem, og så mye de vil ha. 

 

5. Barnevakt

 Foto: Jan Ivar Vik - www.vikfoto.no

Har dere barn selv er en barnevakt gjerne alfa og omega for at dere skal få kunne slappe av og nyte dagen slik dere ønsker. Da kan dere overlate noe av ansvaret til barnevakten slik at dere slipper å passe på barna hele dagen. Da er dere sikker på at barna har det fint og koser seg, uten at de er avhengig av dere.

Å finne en passende barnevakt kan være en utfordring fordi deres nærmeste familie og venner, som ville vært naturlige å spørre, gjerne også er gjester i bryllupet - og bør få lov å være bare gjester. Men har dere god kontakt med ansatte i barnehagen f.eks. kan det være verdt å spørre de om de kan tenke seg å hjelpe dere med den oppgaven mot betaling. 

Eller kanskje dere vet om noen ansvarlige ungdommer som kan tenke seg å hjelpe dere. Har dere noen ungdommer blant gjestene kan kanskje det være en passende oppgave for dem - dersom de kan tenke seg det. Mange ungdommer vil helt sikkert sette pris på å både kunne være til hjelp, ha det gøy med barna, ha en unnskyldning til å slippe å sitte så lenge til bords OG tjene en liten slant i samme slengen. Har dere ikke barn selv vil uansett barnas foreldre sette stor pris på om det er noen i bryllupet som har et ekstra oppsyn med barna. 

 

6. Barnevennlig festlokale

vikfoto-bryllup-32.jpg

Når dere leter etter et egnet festlokale bør dere tenke på om det er mange av gjestene som har med seg barn. Sjekk at det er rom i nærheten hvor foreldrene kan legge de minste barna, f.eks. i vogna eller i en reiseseng, og at det er innenfor rekkevidden til en vanlig babycall. Og apropos legging; dersom dere ønsker at festen etter middagen skal være forbeholdt kun voksne kan det være lurt å være tydelige på å ha en felles leggetid for barna eller at alle blir hentet av sine respektive barnevakter samtidig. 

Dersom selskapslokalet dere vurderer har en stor hage er det en kjempefordel slik at barna har litt boltreplass utendørs. En hage vil være perfekt for boccia, kubb, fotball, frisbee eller andre aktiviteter. 

 

7. Morsomme innendørsaktiviteter

Kanskje er ikke været helt egnet til utendørsaktiviteter eller kanskje foreldrene foretrekker at barna holder seg innendørs slik at de har mer kontroll på hvor de befinner seg. Eller kanskje fant dere ikke et lokale som hadde barnevennlige uteområder. Da kan det være en idé å ha forberedt noen gode innendørsaktiviteter for barna.

Brettspill, lego, bilbane, ringspill, mini-bowling, dukkehus og filmkrok med popcorn kan være koselige aktiviteter for barna å holde på med hvis de synes middagen (og talene) varer litt i lengste laget. Eller hva med å legge fram ark, fargeblyanter og andre hobbysaker og be barna lage noen små kunstverk som gave til brudeparet?

Det er ikke alltid så mye som skal til alltid for å engasjere barn. Og ofte synes de bare det er gøy å leke med andre typer leker enn de har hjemme. Kanskje synes de større barna/ungdommene det kan være fint å hjelpe de litt mindre barna med aktiviteter også. 

 

8. Photobooth

Rekvisitter til photoboothen er morsomt for barna å leke med

Rekvisitter til photoboothen er morsomt for barna å leke med

En photobooth er tradisjonelt en gammeldags fotoboks for å ta passbilder i. Men i bryllupssammenheng er det snakk om en vegg eller et hjørne i lokalet hvor dere og gjestene deres kan ta bilder av seg selv, enten alene eller sammen med noen andre med valgfrie rekvisitter som barter, briller, hatter osv. Det finnes flere profesjonelle photoboots man kan leie. Sjekk ut f.eks. Fotobaren.no.

Eller dere kan lage en enklere versjon selv med f.eks. et polaroid-kamera, så får dere bildene ut med en gang og kan limes rett inn i gjesteboken sammen med en liten hilsen fra gjestene deres på bildet. En photobooth i bryllupet er en slager og erfaringsmessig er dette noe barna har stor glede av, spesielt om det er mange morsomme rekvisitter de kan "kle seg ut" med. 

Et lite bonustips. Det finnes faktisk digitale polaroidkameraer. Da kan dere få det beste av to verdener: digitale bilder av gjestene deres + bilder dere kan fremkalle med en gang. 

 

9. Passende oppgaver som barna kan hjelpe til med

VIKfoto-00049.jpg

- Blåse såpebobler på kirketrappen
- Kaste konfetti på brudeparet
- Dele ut program før vielsen
- Servere aperitiffer før middagen
- Gi barna et kamera og be de "hjelpe fotografen" med å fange noen øyeblikk under middagen
- La barna fullføre en adjektivhistorie om brudeparet som de kan fremføre før desserten
- Dersom barna har laget noen kunstverk under middagen kan disse overrekkes før alle går fra bordet

PS: Hvis alle barna blir nevnt med navn under vielsen eller middagen vil de føle seg ekstra verdsatt og velkommen. Kanskje kan dere gi en ekstra takk til barna som har møtt opp hvor dere navngir hvert enkelt barn? 

 

10. Utendørs vielse

 Foto: Jan Ivar Vik - www.vikfoto.no

En utendørs vielse er som regel mye mer barnevennlig enn en tradisjonell vielse i kirken. Her kan barna bevege seg rundt uten å være i veien eller forstyrre vielsen. Det er fullt mulig å ha en kirkelig vielse med prest utendørs, som her på Hvaler. 


Hva er en bryllupsfotograf?

Brudgommens far holder tale i bryllupet og stemningen er fantastisk. 

Yrkestittelen "bryllupsfotograf" har i alle år vært litt misvisende. Eller litt upresis.

Tradisjonelt sett har en bryllupsfotograf vært en fotograf som fotograferte brudepar, ikke bryllup.

Før i tiden var det nemlig mest vanlig at brudeparet booket 30-60 minutter hos fotograf i studio og tok noen oppstilte bryllupsbilder foran enten en hvit bakgrunn, eller en bakgrunn med ulike motiver.

Jeg tror mine foreldre hadde en kunstig bakgrunn på sine bryllupsbilder, hvor motivet i bakgrunnen skulle forestille noen søyler og blomsterpotter. Stilig, ikke sant? Vel...

Men hva om man ønsket bilder av resten av dagen? Som f.eks. vielsen, talerne, underholdningen, gjestene, brudevalsen og alle de små og store øyeblikkene innimellom? Vel, alt dette ble som regel overlatt til brudeparets gjester. Med ganske varierende hell. 

Heldigvis har mye skjedd siden den tid.

På begynnelsen av 2000-tallet begynte det å skje ting her i landet som skulle forandre denne tradisjonen med å kun ta bilder av brudeparet. Det var på den tiden de første fotografene i landet begynte å tilby heldagsfotografering i bryllup.

Jeg husker jeg fotograferte mitt første heldagsbryllup i 2006. Før dette var heldagsfotografering og dokumentariske bryllupsbilder relativt ukjente begreper for folk flest. 

I dag er faktisk tittelen bryllupsfotograf mer passende enn noen sinne, fordi man i dag kan booke en bryllupsfotograf som faktisk fotograferer bryllup - og ikke bare brudeparet.

Det er i dag vanlig at bryllupsfotografen er med hele dagen og dokumenterer bryllupsdagen fra morgen til kveld. Det gjør at fotografen kan fange alle de vakre, naturlige og ekte øyeblikkene i løpet av dagen.

Så...

Ønsker du ekte, naturlige bilder fra bryllupet og ikke er så glad i stive og oppstilte bilder? Da bør du booke heldagsfotografering med en profesjonell bryllupsfotograf.

Resultatet er fantastiske øyeblikk fylt av latter, gledestårer, forventning, store følelser, god stemning, uposerte og naturlige bilder av brudeparet, bilder som oser av ekte kjærlighet og ikke minst familie og venner som er samlet for å feire dagen sammen.

bryllup-detaljer-sko-brudens-forberedelser
040-bryllup-jamtli-sverige-ostersund.jpg
049-bryllup-jamtli-sverige-ostersund.jpg
brudepar-veteranbil-nygift
bryllupsfotograf-sarpsborg-fredrikstad
DIY håndlaget skilt i bryllup som viser veien til bar, dansegulv osv. 
bryllup-bestemor-fest-bunad
skål-bryllup
tårer-bryllup
god-stemning-bryllup
105-bryllupsfest-sverige-brollop-jamtli-destinasjonsbryllup.jpg
bryllup-stemning-dansegulv-dansing

5 grunner til å ta forlovelsesbilder før bryllupet

forlovelse-kjærestepar-romantiske-bilder-fotograf-sarpsborg-1.jpg

Stadig flere kjærestepar får øynene opp for å ta forlovelsesbilder før bryllupet. Det er ikke uten grunn. Basert på mange års erfaring med fotografering av både kjærestepar og brudepar ønsket jeg å dele noen av mine erfaringer. Her er de fem viktigste grunnene til hvorfor det er smart å ta bilder sammen med kjæresten din før dere gifter dere. 

1. Bli kjent med fotografen

Dere tilbringer store deler av bryllupsdagen sammen med fotografen deres, fra forberedelsene om morgenen til festen om kvelden. En forlovelsesfotografering i forkant av bryllupet er en fin måte for dere å bli bedre kjent med bryllupsfotografen deres. 

Og fotografen har minst like lyst til å bli bedre kjent med dere. Når bryllupsdagen kommer er det mye hyggeligere at dere har en venn som fotograf, og ikke en fremmed.

Bryllupsbildene deres er et samarbeidsprosjekt, derfor er det veldig viktig at dere har god kjemi med fotografen deres. Det synes på bildene om dere klarer å slappe av, kose dere og være dere selv. 

Tenk så deilig om dere kunne føle at dere var godt forberedt til bryllupsbildene skulle tas - at bryllupsfotograferingen ikke lenger er et usikkerhetsmoment, men noe dere faktisk kan se fram til og glede dere til. Det skal jo bare være gøy! 

2. Lag personlige trykksaker

Bilder av deg og kjæresten er perfekte til bruk i forbindelse med bryllupet. 

Forlovelsesbilder er perfekt til «save the date»-kort, bryllupsinvitasjoner, annonse i lokalavisen, program til vielsen, gjestebok i bryllupet med bilder av dere, sanghefte, koselige bordkort, innrammede bilder som pynt i festlokalet, bilder til Facebook, bryllupsblogg osv. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Det er veldig koselig med en personlig vri på trykksaker og dekorasjoner.

3. Verdifulle minner

Bildene vil ikke bare komme til nytte i forbindelse med bryllupet, men dere vil ha glede av bildene i mange andre sammenhenger også. Bildene er perfekt til å pryde veggene hjemme hos dere og kanskje ønsker dere å lage et eget album eller en fotobok ved siden av bryllupsalbumet. 

Forlovelsesbildene blir mer og mer verdifulle for hvert år. Barn og barnebarn kommer til å elske å kunne se tilbake på disse bildene av dere. Dette er bilder som vil vare i generasjoner. 

4. Bli komfortabel foran kameraet

Det er ganske vanlig med en prøvetime hos frisør, prøvesmaking av menyen til bryllupsmiddagen og tilpasning av brudekjolen i salongen. Man har øvd på alt fra inngangsmarsj i kirken til brudevalsen om kvelden, men fotograferingen er man kanskje ikke så godt forberedt til? 

Stadig flere par innser at det er lurt å øve seg litt til bryllupsfotograferingen også. 

Man kan gjerne se på forlovelsesfotograferingen som en slags prøvetime. Det er nemlig ikke så mange som er vant til å bli fotografert. Det er svært få av oss som automatisk er komfortabel med å bli tatt bilder av. 

Derfor er dette en perfekt anledning for alle par å få øvd litt før man skal ta bryllupsbildene. Dere vil oppleve at dere etter en forlovelsesfotografering vil føle dere mye tryggere foran kameraet.

Med erfaring fra forlovelsesfotograferingen kan dere slappe av når bryllupsdagen kommer. Dere kan hoppe over den første «bli komfortabel»-fasen og bruke mer tid på å ha det gøy, og sammen med bryllupsfotografen kan dere skape de fantastiske bildene dere har drømt om. 

5. En date før bryllupet

En typisk forlovelsesfotografering varer ca 1-2 timer og kan enten gjøres lang tid før bryllupet - eller dagen før. Det er opp til dere. Ta en prat med fotografen deres og hør hvilke idéer dere kan gjennomføre sammen.

Hva med å ta med fotografen på en aktivitet som forteller noe om hvem dere er og hva dere liker å gjøre sammen? Kanskje driver dere med sykling? Eller klatring? Eller hva med å gjøre noe helt nytt som dere aldri har gjort før? 

Jeg har vært med mine kunder på blant annet glassblåsing, vindsurfing, grilling i skogen og utforsking av nedlagte gruver. Det er kjempemoro og man blir veldig godt kjent. 

Forlovelsesfotograferingen er kvalitetstid dere har sammen og et koselig avbrekk i bryllupsplanleggingen, som for mange kan være ganske hektisk. Dere som har barn vil sette pris på å få et lite avbrekk fra en travel hverdag for å få litt etterlengtet kjærestetid sammen bare dere to. For det er det det handler om; å være sammen, at dere kan være dere selv og få fine bilder for å ta vare på de gode minnene. 

Kall det gjerne en date. Mange av mine kunder kombinerer forlovelsesfotograferingen med en bedre middag etterpå, når de allerede har ordnet barnevakt, fri fra jobben eller bare har litt tid sammen. Det er perfekt.

Tro meg; dette kommer dere ikke til å angre på. 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Blikkfangerne


Vil du vite mer om kjærestefotografering? 


Høstbryllup på Kleivstua - Katrine og Kristian

 Foto: Jan Ivar Vik - www.vikfoto.no

Jeg er veldig glad for at Katrine og Kristian ønsket å ha meg som bryllupsfotograf til deres bryllup på Kleivstua

Dagen startet imidlertid i Oslo med forberedelser på hver sin kant etterfulgt av en helt fantastisk vielse i Fagerborg kirke. Da vi dro oppover mot Kleivstua etter vielsen ble vi møtt av de fineste høstfargene.

Det er en fryd å være bryllupsfotograf på Kleivstua. Dette har faktisk blitt et av mine favoritt-selskapslokaler. 

Man får liksom litt følelsen av å være på fjellet når man kommer opp hit, og det er ganske kult tatt i betraktning at det er såpass kort vei fra Oslo. Det er en helt egen atmosfære på Kleivstua som er vanskelig å beskrive. Og høstbryllup er jo i tillegg utrolig koselig! 

Så hvis du planlegger bryllup på Kleivstua: Oktober måned kan virkelig anbefales.

Psst... Jeg anbefaler deg også å lese denne artikkelen: Mine 7 grunner til hvorfor man bør ha et høstbryllup

Etter fotograferingen ute sammen med det vakre brudeparet og de flotteste høstfargene på tunet var det duket for middag og fest inne med dempet belysning, fyr i peisen, god mat og en helt fantastisk stemning. Jeg storkoste meg bak kameraet. 

Katrine og Kristian: Tusen takk for at jeg fikk være fotografen deres! Det var så utrolig hyggelig å være sammen med dere og det var en sann glede å få være fotografen deres. Ønsker dere alt det beste! 


Er du på jakt etter bryllupsfotograf? 


Glimt fra en seiltur langs svenskekysten

seiltur-seilbat-norge-sverige-ramso-vederoerna-001.jpg

Hvordan det har seg at jeg ble invitert med på seiltur husker jeg egentlig ikke. Jeg mistenker det var fordi skipperen trengte en real utfordring med å måtte hanskes med fire landkrabber ombord, altså en hel besetning uten seilerfaring fra tidligere. 

Men det var en skikkelig trivelig tur. 

Vi seilte nedover kysten forbi Hvaler og Koster og la til kai ved Ramsö syd for koster. Ramsö er et gammelt fiskevær som i bunn og grunn består av en sjarmerende gjestehavn, fine turområder og en nedlagt sjøredningsstasjon. 

Her tilbragte vi natten ombord i båten. Jeg hadde på vekkerklokka tidlig dagen etter for å få med meg soloppgangen over de små øyene omgitt av rorbuer, flott havutsikt og mange små båter.

Et av turens mange høydepunkter: 

Å få servert nybrygget kaffe fra en profesjonell barista i båten etter å ha kommet tilbake fra en liten tur med kameraet, til lyden av rolige bølgeskvulp og måkeskrik i det fjerne - det er få ting som slår akkurat det.

Etter en god frokost seilte vi videre sydover, i retning Väderöarna, en øygruppe bestående av et hundretalls holmer og skjær. Mottoet på Väderöarna er tydeligvis "Andas in, andas ut - njut". Ganske passende.

Jeg var tidlig oppe dagen derpå også for å få med meg soloppgangen over Väderöarna. Ikke noe stort problem å stå opp tidlig, antakeligvis er kroppen min innstilt på "stå opp med utålmodig treåring"-modus. Han pleier nemlig å våkne aaaalt for tidlig om morgenen :) 

Etter en fin morgentur, frokost og kaffe i sola kastet vi loss og tok fatt på turen hjemover. 

Men... vi fikk tid til en aldri så liten selsafari.

Og seler er skikkelig stilige dyr! Her haglet ordspillene blant mannskapet, selsagt. Jeg er godt fornøyd og fikk et veldig bra selbilde. Og fikk tatt mange fine selfies. Det er klart det gjør noe med seltilliten! Jaja, nok selskryt. 

Takk for turen, gutter! Sjekk ut bildene mine under. 


Slik skaper dere masse liv på kirketrappen etter vielsen

Bryllupsgjestene kaster roseblader på brudeparet etter vielsen i Fagerborg kirke i Oslo

Dere drømmer om magiske bilder på kirketrappen med konfetti og såpebobler, god stemning og masse liv. 

Men så er dagen der. Dere kommer ut av kirken og ingen av gjestene har med seg verken ris, såpebobler eller noe annet. Og stemningen ble ikke helt slik dere hadde håpet på.

Faktum er at dersom dere som brudepar ikke har planlagt hva som skal skje eller delegert ansvaret til noen av vennene deres, er sjansen små for at noen har tatt initiativ til slike ting selv. 

Så her er greia: 

Med veldig enkle grep kan dere legge til rette for fantastisk stemning etter vielsen. Bittelitt planlegging er alt som skal til for å skape en opplevelse som verken dere eller gjestene deres vil glemme med det første.

Og bildene vil bli magiske, tro meg! 

Her er mine tips til hvordan dere kan skape masse liv og god stemning etter vielsen, basert på mange års erfaring som bryllupsfotograf. 

Riskasting på kirketrappen

Å kaste ris mot brudeparet etter vielsen er et fruktbarhetsrituale fra gammelt av.

Tradisjonen har avtatt litt i moderne tid, blant annet fordi noen mener at ukokt ris er dødelig for småfugler som spiser det.

Det er en myte skal man tro en del eksperter. Fugler er smarte og spiser generelt ikke mat de ikke tåler. Men dersom dere vil være helt sikker på å ikke skade småfugler kan gjestene få utdelt solsikkefrø i stedet.

Uansett om det er ris eller solsikkefrø som blir kastet; det skaper masse liv og latter og bildene blir så mye mer levende!

Såpebobler er gøy! 

sapeboler-kirketrappen-vielse-rygge-kirke

Det er alltid en god idé å engasjere gjestene med noe de kan gjøre etter vielsen.

Og såpebobler er kjempemorsomt, både for store og små.

Men de små bryllups-såpeboblene man får kjøpt blir ikke så synlige på bildene. Erfaringsmessig er det vanskelig å få til at alle gjestene blåser såpebobler samtidig og at de står plassert riktig i forhold til vindretning. 

Mitt tips er derfor: 

Vil dere ha perfekte såpebobler på bildene kan dere gå til anskaffelse av et par såpeboblemaskiner og overlate hovedansvaret til et par av gjestene. Ha dette i tillegg til såpebobler til alle gjestene, så ser det mer naturlig ut. 

Det høres kanskje litt voldsomt ut med såpeboblemaskiner, men de er verken spesielt dyre, store eller bråkete. De er heller ikke vanskelige å håndtere.

Såpeboblemaskiner fås kjøpt i vanlige leketøysbutikker til 50-150 kr. pr. stk. Selv de rimelige modellene kan blåse hundrevis av bobler i minuttet. Dette kan jo være en fin oppgave - og ikke minst gave - til små brudepiker og brudesvenner. 

Konfetti starter festen

Alle synes det er gøy med konfetti.

Konfetti skaper masse liv på kirketrappen og bildene blir kjempestilige.

Det finnes spesialkonfetti til bryllup som er biologisk nedbrytbar. Det gjør ryddejobben etterpå litt lettere. Konfetti finnes forøvrig i alle mulige farger og fasonger, til og med egne konfettikanoner. Det er også fullt mulig å lage konfetti selv.

Roseblader er stilfullt

Det kan tenkes at dere ikke liker såpebobler eller ikke vil ha konfetti i håret. Da kan roseblader være perfekt. Kjøp inn roseblader som matcher fargene på brudebuketten eller øvrige detaljer. Det blir så utrolig fine bilder og skaper god stemning utenfor kirken. 

Streamers blir mer populært

Streamers er veldig vanlig i USA, men er et nokså ukjent fenomen i Norge.

Det er rett og slett stoffstrimler som gjestene vifter med - for eksempel når brudeparet kommer ut av kirken - og er perfekt dersom kirken ikke tillater riskasting eller konfetti.

Men det finnes også andre varianter med strimler/lenker av papir eller stoff som kan kastes mot brudeparet. Gjør litt research og finn ut om dette kanskje kan være noe for dere.

Et bildesøk på "wedding streamers" vil gi dere masse kreativ inspirasjon.

Del ut boller til sultne gjester

boller-kirketrappen-kirkekaffe-vielse-bryllup

Be noen av vennene deres om å bake boller eller rundstykker som dere kan dele ut etter vielsen. Det kommer til å bli satt veldig stor pris på.

Det er lenge siden frokost, og fortsatt en stund til middagen starter, så gjestene deres kommer til å elske å få servert noe å spise etter vielsen.

Det er en hyggelig gest som viser at dere har tenkt på gjestene deres og at dere setter stor pris på at de er der sammen med dere for å feire dagen deres. 

Noen praktiske tips til slutt

Husk å rydde etterpå. Eller rettere sagt: dere bør delegere ryddeansvaret til noen av vennene deres.

Husk også at enkelte kirker kan ha forbud mot å kaste ris, konfetti osv. blant annet på grunn av et trangt tidsskjema mellom hver vielse eller fordi de er redd for at det skal bli liggende mye søppel igjen etterpå.

Kanskje kan dere få tillatelse dersom dere gjør en tydelig avtale om at det blir ryddet opp etterpå. Med litt research og planlegging kommer dette til å gå kjempebra.

Spør en av gjestene deres eller toastmasteren om å organisere en naturlig passasje mellom gjestene deres som dere kan gå gjennom mens det blir kastet ris, konfetti, roseblader eller hva det måtte være.

Når dere har familie og venner på hver side kan dere få øyekontakt og se alle gjestene deres før dere forlater kirken. Det vil automatisk gjøre at dere stråler mer, får mer naturlige smil, slapper mer av og det er hyggelig at gjestene blir mer synlige på bildene. 

Uansett hva dere planlegger: Dere må ikke glemme at bildene deres blir best om dere tør å by litt på dere selv.

Husk at det er deres dag og dere kan gjøre akkurat det dere vil. Juble på kirketrappen, komme dansende mot bilen eller gjøre noe annet som ikke er forventet at dere skal gjøre.

Slipp følelsene løs, kos dere og ha det gøy! Det blir det gode bilder av. 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Blikkfangerne


Ønsker du mer info om bryllupsfotografering og flere nyttige tips? 


De beste bryllupsbildene fra 2017

Jeg skulle gjerne delt alle bildene fra alle bryllupene jeg hadde gleden av å fotografere i fjor. Det er så utrolig vanskelig å skulle plukke ut og fremheve bare noen få favoritter fra et helt år. Men her er noen av mine utvalgte favorittøyeblikk fra 2017, håper du også liker dem. Skulle du tilfeldigvis være på jakt etter en bryllupsfotograf? Ikke nøl med å ta kontakt med meg for å høre om jeg er ledig på datoen deres :) 

 


Skal du gifte deg og er på jakt etter bryllupsfotograf?


Barnebilder ute i snøen

Portrettbilde av barn i Sarpsborg - to gutter som leker i snøen
 

Det er så fint ute nå med masse snø her i Sarpsborg. Lyset om vinteren er så fint og snøen gjør at lyset reflekteres og skaper et veldig jevnt og flatterende lys på portretter. 

Forrige helg hadde jeg gleden av å fotografere to brødre, Daniel og Andreas. Det var veldig moro. Stort sett løp vi bare rundt og lekte sisten, snøballkrig og hadde det gøy i snøen - mens jeg fotograferte litt underveis. Jeg vil at det skal være gøy å gå til fotografen, så jeg prøver å leke mest mulig med barna mens jeg fotograferer. 

Har du lyst på fine bilder av barna dine i snøen, eller kanskje av hele familien samlet? Til fotograferingen kan du gjerne ta med kakao, boller, ullpledd, akebrett og så skaper vi ikke bare kjempekoselige bilder - men også en opplevelse som dere og barna deres kommer til å huske lenge. Vi kan selvsagt også tenne bål og grille pølser og marshmallows om dere ønsker det. Mulighetene er mange. 

Sett av litt tid til å kose dere sammen som familie, så fanger jeg øyeblikkene underveis. Klikk deg inn her for mer info og priser på familiefotografering: 

 

Drømmer du om å få fine bilder av barna dine og koselige øyeblikk foreviget når hele familien er samlet? Jeg hjelper dere gjerne! Jeg har nye (og litt rimeligere) priser på familiefotografering i 2018. Klikk her for mer info

Familiebilder i Sarpsborg

Rett før jul hadde jeg gleden av å ta familiebilder av denne flotte familien her i Sarpsborg. Det var veldig hyggelig. Bildene tok jeg hjemme hos familien. Vi tok også bilder av barna sammen med besteforeldrene, og jeg er overbevist om at det ble populære julegaver :) 

Har du også lyst på koselige bilder av barna dine og hele familien sammen? Klikk deg inn her for pris og info om familiebilder.