5 grunner til å ta forlovelsesbilder før bryllupet

forlovelse-kjærestepar-romantiske-bilder-fotograf-sarpsborg-1.jpg

Stadig flere kjærestepar får øynene opp for å ta forlovelsesbilder før bryllupet. Det er ikke uten grunn. Basert på mange års erfaring med fotografering av både kjærestepar og brudepar ønsket jeg å dele noen av mine erfaringer. Her er de fem viktigste grunnene til hvorfor det er smart å ta bilder sammen med kjæresten din før dere gifter dere. 

1. BLI KJENT MED FOTOGRAFEN

Dere tilbringer store deler av bryllupsdagen sammen med fotografen deres, fra forberedelsene om morgenen til festen om kvelden. En forlovelsesfotografering i forkant av bryllupet er en fin måte for dere å bli bedre kjent med bryllupsfotografen deres. Og fotografen har minst like lyst til å bli bedre kjent med dere. Når bryllupsdagen kommer er det mye hyggeligere at dere har en venn som fotograf, og ikke en fremmed.

Bryllupsbildene deres er et samarbeidsprosjekt, derfor er det veldig viktig at dere har god kjemi med fotografen deres. Det synes på bildene om dere klarer å slappe av, kose dere og være dere selv. Tenk så deilig om dere kunne føle at dere var godt forberedt til bryllupsbildene skulle tas - at bryllupsfotograferingen ikke lenger er et usikkerhetsmoment, men noe dere faktisk kan se fram til og glede dere til. Det skal jo bare være gøy! 

2. LAG PERSONLIGE TRYKKSAKER

Bilder av deg og kjæresten er perfekte til bruk i forbindelse med bryllupet. Forlovelsesbilder er perfekt til «save the date»-kort, bryllupsinvitasjoner, annonse i lokalavisen, program til vielsen, gjestebok i bryllupet med bilder av dere, sanghefte, koselige bordkort, innrammede bilder som pynt i festlokalet, bilder til Facebook, bryllupsblogg osv. Her er det bare fantasien som setter grenser. Det er veldig koselig med en personlig vri på trykksaker og dekorasjoner.

3. VERDIFULLE MINNER

Bildene vil ikke bare komme til nytte i bryllupet, men dere vil ha glede av bildene i mange andre sammenhenger også. Bildene er perfekt til å pryde veggene hjemme hos dere og kanskje ønsker dere å lage et eget album eller en fotobok ved siden av bryllupsalbumet. 

Forlovelsesbildene blir mer og mer verdifulle for hvert år. Barn og barnebarn kommer til å elske å kunne se tilbake på disse bildene av dere. Dette er bilder som vil vare i generasjoner. 

4. BLI TRYGG FORAN KAMERAET

Det er ganske vanlig med en prøvetime hos frisør, prøvesmaking av menyen til bryllupsmiddagen og tilpasning av brudekjolen i salongen. Man har øvd på alt fra inngangsmarsj i kirken til brudevalsen om kvelden, men fotograferingen er man kanskje ikke så godt forberedt til. 

Stadig flere par innser at det er lurt å øve seg litt til bryllupsfotograferingen også. Man kan gjerne se på forlovelsesfotograferingen som en slags prøvetime. Det er nemlig ikke så mange som er vant til å bli fotografert. Det er svært få av oss som automatisk er komfortabel med å bli tatt bilder av. Derfor er dette en perfekt anledning for alle par å få øvd litt før man skal ta bryllupsbildene. Dere vil oppleve at dere etter en forlovelsesfotografering vil føle dere mye tryggere foran kameraet. Med erfaring fra forlovelsesfotograferingen kan dere slappe av når bryllupsdagen kommer. Dere kan hoppe over den første «bli komfortabel»-fasen og bruke mer tid på å ha det gøy, og sammen med bryllupsfotografen kan dere skape de fantastiske bildene dere har drømt om. 

5. EN DATE FØR BRYLLUPET

En typisk forlovelsesfotografering varer ca 1-2 timer og kan enten gjøres lang tid før bryllupet - eller dagen før. Det er opp til dere. Ta en prat med fotografen deres og hør hvilke idéer dere kan gjennomføre sammen. Hva med å ta med fotografen på en aktivitet som forteller noe om hvem dere er og hva dere liker å gjøre sammen? Kanskje driver dere med sykling? Eller klatring? Eller hva med å gjøre noe helt nytt som dere aldri har gjort før. Jeg har vært med mine kunder på blant annet glassblåsing, vindsurfing, grilling i skogen og utforsking av nedlagte gruver. Det er kjempemoro og man blir veldig godt kjent. 

Forlovelsesfotograferingen er kvalitetstid dere har sammen og et koselig avbrekk i bryllupsplanleggingen, som for mange kan være ganske hektisk. Dere som har barn vil sette pris på å få et lite avbrekk fra en travel hverdag for å få litt etterlengtet kjærestetid sammen bare dere to. For det er det det handler om; å være sammen, at dere kan være dere selv og få fine bilder for å ta vare på de gode minnene. 

Kall det gjerne en date. Mange av mine kunder kombinerer forlovelsesfotograferingen med en bedre middag etterpå, når de allerede har ordnet barnevakt, fri fra jobben eller bare har litt tid sammen. Det er perfekt. Tro meg; det kommer dere ikke til å angre på. 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Blikkfangerne


Vil du vite mer om kjærestefotografering? 

Høstbryllup på Kleivstua - Katrine og Kristian

 Foto: Jan Ivar Vik - www.vikfoto.no

Jeg er veldig glad for at Katrine og Kristian ønsket å ha meg som bryllupsfotograf til deres bryllup på Kleivstua

Dagen startet imidlertid i Oslo med forberedelser på hver sin kant etterfulgt av en helt fantastisk vielse i Fagerborg kirke. Da vi dro oppover mot Kleivstua etter vielsen ble vi møtt av de fineste høstfargene.

Det er en fryd å være bryllupsfotograf på Kleivstua. Dette har faktisk blitt et av mine favoritt-selskapslokaler. 

Man får liksom litt følelsen av å være på fjellet når man kommer opp hit, og det er ganske kult tatt i betraktning at det er såpass kort vei fra Oslo. Det er en helt egen atmosfære på Kleivstua som er vanskelig å beskrive. Og høstbryllup er jo i tillegg utrolig koselig! 

Så hvis du planlegger bryllup på Kleivstua: Oktober måned kan virkelig anbefales.

Psst... Jeg anbefaler deg også å lese denne artikkelen: Mine 7 grunner til hvorfor man bør ha et høstbryllup

Etter fotograferingen ute sammen med det vakre brudeparet og de flotteste høstfargene på tunet var det duket for middag og fest inne med dempet belysning, fyr i peisen, god mat og en helt fantastisk stemning. Jeg storkoste meg bak kameraet. 

Katrine og Kristian: Tusen takk for at jeg fikk være fotografen deres! Det var så utrolig hyggelig å være sammen med dere og det var en sann glede å få være fotografen deres. Ønsker dere alt det beste! 


Er du på jakt etter bryllupsfotograf? 


Glimt fra en seiltur langs svenskekysten

seiltur-seilbat-norge-sverige-ramso-vederoerna-001.jpg

Hvordan det har seg at jeg ble invitert med på seiltur husker jeg egentlig ikke. Jeg mistenker det var fordi skipperen trengte en real utfordring med å måtte hanskes med fire landkrabber ombord, altså en hel besetning uten seilerfaring fra tidligere. 

Men det var en skikkelig trivelig tur. 

Vi seilte nedover kysten forbi Hvaler og Koster og la til kai ved Ramsö syd for koster. Ramsö er et gammelt fiskevær som i bunn og grunn består av en sjarmerende gjestehavn, fine turområder og en nedlagt sjøredningsstasjon. 

Her tilbragte vi natten ombord i båten. Jeg hadde på vekkerklokka tidlig dagen etter for å få med meg soloppgangen over de små øyene omgitt av rorbuer, flott havutsikt og mange små båter.

Et av turens mange høydepunkter: 

Å få servert nybrygget kaffe fra en profesjonell barista i båten etter å ha kommet tilbake fra en liten tur med kameraet, til lyden av rolige bølgeskvulp og måkeskrik i det fjerne - det er få ting som slår akkurat det.

Etter en god frokost seilte vi videre sydover, i retning Väderöarna, en øygruppe bestående av et hundretalls holmer og skjær. Mottoet på Väderöarna er tydeligvis "Andas in, andas ut - njut". Ganske passende.

Jeg var tidlig oppe dagen derpå også for å få med meg soloppgangen over Väderöarna. Ikke noe stort problem å stå opp tidlig, antakeligvis er kroppen min innstilt på "stå opp med utålmodig treåring"-modus. Han pleier nemlig å våkne aaaalt for tidlig om morgenen :) 

Etter en fin morgentur, frokost og kaffe i sola kastet vi loss og tok fatt på turen hjemover. 

Men... vi fikk tid til en aldri så liten selsafari.

Og seler er skikkelig stilige dyr! Her haglet ordspillene blant mannskapet, selsagt. Jeg er godt fornøyd og fikk et veldig bra selbilde. Og fikk tatt mange fine selfies. Det er klart det gjør noe med seltilliten! Jaja, nok selskryt. 

Takk for turen, gutter! Sjekk ut bildene mine under. 


Slik skaper dere masse liv på kirketrappen etter vielsen

 Bryllupsgjestene kaster roseblader på brudeparet etter vielsen i Fagerborg kirke i Oslo

Dere drømmer om magiske bilder på kirketrappen med konfetti og såpebobler, god stemning og masse liv. 

Men så kommer dagen, dere kommer ut av kirken og ingen av gjestene har med seg verken ris, såpebobler eller noe annet. Og stemningen ble ikke helt slik dere hadde håpet på. Faktum er at dersom dere ikke har planlagt hva som skal skje eller delegert ansvaret til noen av vennene deres, er sjansen små for at noen har tatt initiativ til slike ting selv. 

Så her er greia: 

Med veldig enkle grep kan dere legge til rette for fantastisk stemning etter vielsen. Bittelitt planlegging er alt som skal til for å skape en opplevelse som verken dere eller gjestene deres vil glemme med det første.

Og bildene vil bli magiske, tro meg! 

Her er mine tips til hvordan dere kan skape masse liv og god stemning etter vielsen, basert på mange års erfaring som bryllupsfotograf. 

Riskasting på kirketrappen

Å kaste ris mot brudeparet etter vielsen er et fruktbarhetsrituale fra gammelt av.

Tradisjonen har avtatt litt i moderne tid, blant annet fordi noen mener at ukokt ris er dødelig for småfugler som spiser det.

Det er en myte skal man tro en del eksperter. Fugler er smarte og spiser generelt ikke mat de ikke tåler. Men dersom dere vil være helt sikker på å ikke skade småfugler kan gjestene få utdelt solsikkefrø i stedet.

Uansett om det er ris eller solsikkefrø som blir kastet; det skaper masse liv og latter og bildene blir så mye mer levende!

Såpebobler er gøy! 

sapeboler-kirketrappen-vielse-rygge-kirke

Det er alltid en god idé å engasjere gjestene med noe de kan gjøre etter vielsen.

Og såpebobler er kjempemorsomt, både for store og små.

Men de små bryllups-såpeboblene man får kjøpt blir ikke så synlige på bildene. Erfaringsmessig er det vanskelig å få til at alle gjestene blåser såpebobler samtidig og at de står plassert riktig i forhold til vindretning. 

Mitt tips er derfor: 

Vil dere ha perfekte såpebobler på bildene kan dere gå til anskaffelse av et par såpeboblemaskiner og overlate hovedansvaret til et par av gjestene. Ha dette i tillegg til såpebobler til alle gjestene, så ser det mer naturlig ut. 

Det høres kanskje litt voldsomt ut med såpeboblemaskiner, men de er verken spesielt dyre, store eller bråkete. De er heller ikke vanskelige å håndtere. De fås kjøpt i vanlige leketøysbutikker til 50-150 kr. pr. stk. Selv de rimelige modellene kan blåse hundrevis av bobler i minuttet. Dette kan jo være en fin oppgave - og ikke minst gave - til små brudepiker og brudesvenner. 

Konfetti starter festen

Alle synes det er gøy med konfetti. Det skaper masse liv på kirketrappen og bildene blir kjempestilige.

Det finnes spesialkonfetti til bryllup som er biologisk nedbrytbar. Det gjør ryddejobben etterpå litt lettere. Konfetti finnes forøvrig i alle mulige farger og fasonger, til og med egne konfettikanoner. Det er også fullt mulig å lage konfetti selv.

Roseblader er stilfullt

Det kan tenkes at dere ikke liker såpebobler eller ikke vil ha konfetti i håret. Da kan roseblader være perfekt. Kjøp inn roseblader som matcher fargene på brudebuketten eller øvrige detaljer. Det blir så utrolig fine bilder og skaper god stemning utenfor kirken. 

Streamers blir mer populært

Streamers er veldig vanlig i USA, men er et nokså ukjent fenomen i Norge.

Det er rett og slett stoffstrimler som gjestene vifter med - for eksempel når brudeparet kommer ut av kirken - og er perfekt dersom kirken ikke tillater riskasting eller konfetti.

Men det finnes også andre varianter med strimler/lenker av papir eller stoff som kan kastes mot brudeparet. Gjør litt research og finn ut om dette kanskje kan være noe for dere.

Et bildesøk på "wedding streamers" vil gi dere masse kreativ inspirasjon.

Del ut boller til sultne gjester

boller-kirketrappen-kirkekaffe-vielse-bryllup

Be noen av vennene deres om å bake boller eller rundstykker som dere kan dele ut etter vielsen. Det kommer til å bli satt veldig stor pris på.

Det er lenge siden frokost, og fortsatt en stund til middagen starter, så gjestene deres kommer til å elske å få servert noe å spise etter vielsen.

Det er en hyggelig gest som viser at dere har tenkt på gjestene deres og at dere setter stor pris på at de er der sammen med dere for å feire dagen deres. 

Noen praktiske tips til slutt

Husk å rydde etterpå. Eller rettere sagt: dere bør delegere ryddeansvaret til noen av vennene deres.

Husk også at enkelte kirker kan ha forbud mot å kaste ris, konfetti osv. blant annet på grunn av et trangt tidsskjema mellom hver vielse eller fordi de er redd for at det skal bli liggende mye søppel igjen etterpå.

Kanskje kan dere få tillatelse dersom dere gjør en tydelig avtale om at det blir ryddet opp etterpå. Med litt research og planlegging kommer dette til å gå kjempebra.

Spør en av gjestene deres eller toastmasteren om å organisere en naturlig passasje mellom gjestene deres som dere kan gå gjennom mens det blir kastet ris, konfetti, roseblader eller hva det måtte være.

Når dere har familie og venner på hver side kan dere få øyekontakt og se alle gjestene deres før dere forlater kirken. Det vil automatisk gjøre at dere stråler mer, får mer naturlige smil, slapper mer av og det er hyggelig at gjestene blir mer synlige på bildene. 

Uansett hva dere planlegger: Dere må ikke glemme at bildene deres blir best om dere tør å by litt på dere selv.

Husk at det er deres dag og dere kan gjøre akkurat det dere vil. Juble på kirketrappen, komme dansende mot bilen eller gjøre noe annet som ikke er forventet at dere skal gjøre.

Slipp følelsene løs, kos dere og ha det gøy! Det blir det gode bilder av. 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Blikkfangerne


Ønsker du mer info om bryllupsfotografering og flere nyttige tips? 


De beste bryllupsbildene fra 2017

Jeg skulle gjerne delt alle bildene fra alle bryllupene jeg hadde gleden av å fotografere i fjor. Det er så utrolig vanskelig å skulle plukke ut og fremheve bare noen få favoritter fra et helt år. Men her er noen av mine utvalgte favorittøyeblikk fra 2017, håper du også liker dem. Skulle du tilfeldigvis være på jakt etter en bryllupsfotograf? Ikke nøl med å ta kontakt med meg for å høre om jeg er ledig på datoen deres :) 

 


Skal du gifte deg og er på jakt etter bryllupsfotograf?