Bryllup på Baldersnäs Herregård i Sverige - Karoline og Lars-Ingar

Jeg har alltid hatt lyst å fotografere bryllup på en herregård i Sverige. Da Karoline og Lars-Ingar tok kontakt med meg og lurte på om jeg ville være med til Sverige og fotografere bryllupet deres på Baldersnäs Herregård var jeg ikke vond å be. For en dag - og for en fantastisk helg! Bryllupet til Karoline og Lars-Ingar var preget av en fantastisk god stemning og avslappet atmosfære. 

Selve vielsen fant sted i Steneby Kyrka, mens både forberedelsene, middagen og festen fant sted på Baldersnäs. Har du ikke vært på Baldersnäs før kan jeg virkelig anbefale deg å ta turen. Hovedbygningen er fra 1910 og er omgitt av fantastisk natur. Faktisk er området herregården ligger på en del av et naturreservat og Baldersnäs ligger helt nede ved en idyllisk innsjø. 

Karoline og Lars-Ingar: Tusen takk for at jeg fikk være med dere til Sverige og fotografere bryllupet deres. Det var en glede å få være bryllupsfotografen deres. Tusen, tusen takk! :) 

Hagebryllupet til Venke-Terese og Andreas i Østfold

 Foto: Jan Ivar Vik - www.vikfoto.no

Jeg synes det er så utrolig kult når mine brudepar tør å tenke utenfor boksen. Ganske langt utenfor boksen også, i dette tilfellet. Der hvor noen ser begrensninger, ser andre bare muligheter. Mange vil nok påstå at det var litt galskap å skulle planlegge bryllup på Østlandet, mens de selv er bosatt nordpå. At det er litt galskap å bruke noen feriedager innimellom på å bygge en gigantisk platting ved det lille huset midt ute i skogen kort tid før bryllupet - og basere seg på å ha hele bryllupsfesten der. Uten noen plan B. Og at det fra det lille kjøkkenet skulle serveres treretters middag til alle gjestene. Kanskje var det også litt galskap, men Venke-Terese og Andreas turte å følge magefølelsen og satse på å gjennomføre de planene de hadde drømt om. Alle gjestene elsket det. Jeg også. Det ble en knallsuksess og et bryllup med personlig preg fra A til Å - helt perfekt. 

Vielsen fant sted i Rokke kirke i Halden, bryllupsbildene tok vi i Sarpsborg mens festen fant sted i Skiptvet. Jeg håper denne bloggposten kan være en inspirasjon til alle brudepar som planlegger hagebryllup. Det er fullt mulig å ha bryllup utendørs, også her i Norge.  

Kjære Venke-Terese og Andreas: Tusen takk for at dere ønsket å ha meg som fotografen deres denne dagen. Jeg digger dere, og jeg blir glad av å se tilbake på bildene fra den fine dagen deres. Dette var så gøy å være med på. Tusen takk! 


Vil du se flere av mine bryllupsbilder? 

Min aller viktigste iPhone-app

iPhone-bilde fra solnedgang på Kypros

iPhone-bilde fra solnedgang på Kypros

I snart ti år har jeg og Mai Kristine skrevet ned små hverdagsøyeblikk i form av små, korte dagboknotater vi ønsker å huske. Det har vært utrolig verdifullt. Kanskje viktigst av alt er det at vi har tatt vare på Ruben og Benjamins gullkorn som kommer når vi minst venter det.

I tillegg til bilder og filmsnutter fra hverdagen er disse dagboknotatene uerstattelige minner vi tar med oss - minner som ellers fort ville gått i glemmeboken. Til nå har det blitt flere hundre små hverdagsglimt og "gullkorn fra barnemunn" i notatene. Det er så gøy å bla seg flere år tilbake og lese hva vi har gjort og hva slags små finurlige kommentarer barna har kommet med. 

Men hvordan kan man enklest samle på disse hverdagsnotatene?

day one

Appen "Day One" (Mac/iPhone) er min soleklare anbefaling. Den har vist seg å bli en av mine aller viktiste apper på telefonen. Har du den på telefonen har du notatboken alltid med deg og kan skrive ned det du vil mens du fortsatt husker det. Det er også veldig smart at den også lagrer tid, sted, dagens vær og er superkjapp å søke i. Det er også lett å sette inn bilder. Til lengre notater bruker jeg Evernote, men min erfaring er at Day One er mer egnet til disse små hverdagsnotatene. 


Noen eksempler fra små hverdagsglimt vi har skrevet ned de siste årene…  

 

"I rekken av unnskyldninger rett før leggetid:
-Men pappa… dette vannet er så tørt!"

"Hvis jeg spiser masse, så blir jeg storebror!"

"...Men Jesus har ingen vinger. Bare englene. Og Buzz Lightyear!"

"Pappa, det heter ikke do. Det heter doalett"

Jeg: - Du er kul, Ruben.
Ruben: - Nei, jeg er okse! 
Jeg: - Jeg sa kul. Ikke KU.

Jeg: - Orker du en hel brødskive? 
Benjamin: - Nei, jeg orker bare to halve.

Kl 04 på natta. Benjamin sitter i senga og roper plutselig.
– Pappa, pappa!
– Hva er det?
– Jeg er trøtt!

(Benjamin kjeder seg litt)
Jeg: - Jeg foreslår at du gjør som Ronaldo ville gjort. 
Benjamin: - Fikse sveisen?
Jeg: - Nei, jeg mente stikke ut og trene litt på fotball. 

"Kjære Gud, gjør sånn at pappa ikke spiser opp Kvikk Lunsjen min i natt"

 

PS: Barnas gullkorn er supre å krydre fotobøker med. Perfekt som julegaver! 


Kanskje liker du disse artiklene også? 

Bryllupet til Kine og Jacob på Jamtli i Sverige

001-bryllup-jamtli-sverige-ostersund.jpg

Jeg synes alle brudepar burde vurdere å legge bryllupet sitt til et gammelt museum i Sverige. 

Se for deg følgende:

De fleste av gjestene kommer tilreisende og bor på stedet der bryllupet finner sted. Hele helgen. Og stedet er ikke et hvilket som helst sted, men et idyllisk gammelt museum. Med små gater, gamle hus og fantastisk natur. Se for deg at det dagen før bryllupet pøser ned, men at regnet slipper taket på morgenen av bryllupsdagen og solen titter frem utover dagen. Se for deg en fantastisk "first look" hvor brudgommen får se sin vakre brud i brudekjolen for første gang. Se for deg et vakkert brudepar og en fantastisk vielse med rørende musikk. Se for deg en fantastisk middag med grillbuffet fra profesjonelle kokker og kortreist mat fra nærområdet. Og en hel rekke hjemmelaget dekor og detaljer så gjennomført at man skulle trodd det stod en profesjonell bryllupsplanlegger bak. Og prøv å se for deg at brudgommens far plutselig skal opptre sammen med "boybandet" sitt, til ellevill jubel fra alle gjestene. 

Sånt blir det god stemning av!

Og jeg var så heldig å få være med på alt sammen. 

Tusen takk, Kine og Jacob, for at jeg fikk være med på all moroa. Det var en glede å få være sammen med dere og fotografere bryllupet deres på Jamtli. 

Kine og Jacob hadde sitt destinasjonsbryllup i Sverige på Jamtli i Østersund. Flere bryllupsbilder finner du her

Bryllup på Soria Moria - Celin og Thor-André

 Foto: Jan Ivar Vik - www.vikfoto.no

I dag har jeg gleden av å dele noen bilder fra bryllupet til Celin og Thor-André. 

Jeg møtte Celin og Thor-André til en hyggelig kjærestefotografering før bryllupet, sammen med deres to nydelige døtre. Det var så utrolig hyggelig og jeg fikk muligheten til å ta bilder av bare de to som par og hele familien sammen. Jeg anbefaler alle mine brudepar å booke en fotografering før bryllupet fordi det er en kjempefin måte å bli bedre kjent - og kundene mine får kjempefine bilder som kan brukes til bryllupsinvitasjoner (og mye annet!).

Vielsen fant sted i Ullern Kirke, etter min mening en av de fineste kirkene i Oslo. Etter en vakker seremoni i kirken tok vi turen til Bogstad Gård, en kjempeflott location for vakre bryllupsbilder. Bryllupsfesten på Soria Moria, nærmere bestemt på Askeladdens Hus, var helt perfekt. God stemning, masse latter, gledestårer, god mat og alle sammen storkoste seg gjennom hele festen. 

Men nok skriverier fra meg. La meg heller vise dere noen av bildene fra dagen, så lar jeg bildene tale for seg! 

Celin og Thor-André: Tusen takk for at dere ønsket å ha meg som bryllupsfotograf. Dere er så fine sammen og det var en glede å få fotografere bryllupet deres. Jeg håper vi sees snart igjen! :) 

Flere bilder og mer info om bryllupsfotografering finner du her

Hva er heldagsfotografering?

heldagsfotograf-bryllup

Heldagsfotografering har blitt utrolig populært de siste årene. Hva er heldagsfotografering og hvorfor har dette blitt så vanlig i bryllup? Kort fortalt: hyrer man en bryllupsfotograf gjennom hele dagen, fra morgen til kveld, kalles dette gjerne heldagsfotografering. Jeg har laget et lite eksempel på en tenkt kjøreplan litt lengre nede som gir et greit innblikk i hva det innebærer å ha med seg fotograf gjennom hele bryllupsdagen. 

For inntil bare noen få år siden var det mest vanlig å booke 1 time hos fotografen for å ta bryllupsbilder, som regel hos den lokale studiofotografen som "alle" i området pleide å bruke. Resultatet var gjerne at man fikk tatt noen få oppstilte og tradisjonelle bryllupsbilder i studio. Og hvis det skulle tas noen bilder fra resten av dagen ble dette ansvaret overlatt til gjestene - med svært varierende resultater. 

Tidene har forandret seg, heldigvis. I dag er det blitt veldig vanlig at brudeparet ønsker å ha med seg en profesjonell fotograf gjennom hele bryllupet. Jeg tenker at bryllup er mye mer enn noen planlagte bilder i et studio eller i en park. Bryllup er latter, gledestårer, varme følelser, god stemning, nydelig mat, vakre dekorasjoner, nære familiemedlemmer, gode klemmer, masse kjærlighet, gode venner, gjennomtenkte detaljer.

Jeg ønsker å fortelle historien fra hele dagen, ikke bare deler av den. 

 

Noen av fordelene med heldagsfotografering

 • Gjestene slipper å ha ansvar for å ta bilder. De kan slappe av og nyte dagen sammen med brudeparet. 
 • Dersom brudeparet booker en profesjonell fotograf med lang erfaring kan de senke skuldrene og være sikker på at minnene deres fra dagen er i trygge hender. 
 • Fotografen skal ikke rekke noe annet den dagen. Fotografen er tilstede for brudeparet og står til deres disposisjon til å fange små og store øyeblikk. 
 • Det er lett å ta ting på sparket. Vil brudeparet stoppe og ta bilder langs veien? Ikke noe problem. Noen bilder i en pause under middagen sammen med noen gode venner? Klart det! 
 • Alle som har giftet seg sier at dagen går utrolig fort. Bildene fra dagen gjør at man husker alt mye bedre. Og fotografen får gjerne med seg mange øyeblikk som brudeparet ikke får med seg også. 
 • Man kan ta bilder i solnedgangen om kvelden. Det er ofte et deilig pusterom for brudeparet. 
 • Bildene fra dagen får en helhetlig stil fra start til slutt, i motsetning til om man kun "samler sammen" bilder tatt av familie og venner. 
 • Brudeparet kan booke sin favorittfotograf uavhengig av hvor i landet han/hun holder til. Tidligere måtte man reise til fotografen. I dag reiser gjerne fotografen dit bryllupet finner sted. 

 

Dette er et av mange vakre øyeblikk av Jenny og Carlos som aldri hadde blitt foreviget dersom de ikke hadde hatt med fotograf hele dagen. Dette bildet er tatt under et musikalsk innslag ved middagen. 

bryllupsmiddag-bryllup-jeloy-radio

Slik ser dagen ut

Jeg har laget et lite eksempel på hvordan mine bryllup ofte ser ut i en tenkt kjøreplan nedenfor. Dersom du planlegger en dag som ser ganske annereldes ut er det bare supert. Dette er bare et eksempel for å forklare hva heldagsfotografering innebærer. 

 

1. Forberedelsene 

Dagen starter gjerne hos frisøren, på hotellrommet eller hjemme hos brudeparet. Her fotograferer jeg brudens og brudgommens forberedelser med detaljer, pynting, spenning og forventning i skjønn forening. 

2. Vielsen

Brudgommens nervøse tripping, brudens far som får følge sin datter opp midtgangen, brudgommens ansiktsuttrykk idet han får se sin vakre brud for første gang. Ekteskapsinngåelsen, kysset, musikerne. Jeg er tilstede for å fange alle de vakre øyeblikkene. 

3. De planlagte bryllupsbildene

Jeg dokumenterer dagen slik den naturlig utfolder seg uten særlig påvirkning fra min side. Med unntak av de planlagte bryllupsbildene av brudeparet hvor jeg tar litt regi hvis jeg ser at brudeparet trenger det. Vi har det gøy og skaper fantastiske bilder sammen. 

4. Bryllupsmiddagen 

Mye latter, små gledestårer, rørende taler, varme klemmer, overraskende innslag, gode venner, nær familie, nydelig mat og drikke - jeg elsker å forevige den magiske stemningen under bryllupsmiddagen. 

5. Bilder i solnedgangen 

Det fineste lyset å fotografere i er faktisk i den korte tiden rett før solnedgang, også kalt "den gyldne timen". Sett gjerne av 5-10 minutter til en liten pause hvor vi kan snike oss litt unna og skape nydelige bryllupsbilder i det vakre kveldslyset. 

6. Kakeskjæring

Etter middagen er det tid for dere og gjestene deres til å strekke litt på beina, kanskje få servert kaffe avec og mingle litt før bryllupskaken blir satt frem. Tradisjonelt sett kutter brudeparet kaken sammen og åpner opp for at alle kan forsyne seg fra kakebordet. 

7. Brudevalsen

Noen par har øvd på brudevalsen i månedsvis. Andre tar den på sparket. Det viktigste er at dere gjør det på deres måte, slik dere har lyst til. Dere bestemmer - det er deres dag! 

8. Fest og dansing

Når bryllupskaken er kuttet, gjestene har fått forsyne seg av kakebordet og brudevalsen er unnagjort er festen godt i gang. Stemningsbilder fra dansegulvet skaper en kjempefin avslutning på bildeserien fra dagen. 

dansing-bryllup-bryllupsfotograf-dansegulv

Hva koster heldagsfotografering? 

Vil du ha litt mer info om pris, hva som er inkludert i prisen og ikke minst
se flere bilder fra tidligere heldagsbryllup? Klikk her:

Noen av mine favorittbilder fra Ecuador

I 2008 ble jeg spurt om jeg kunne tenke meg å dra på jobb til Ecuador. Selvfølgelig hadde jeg lyst til det! Kort tid senere satt jeg på flyet og etter en mellomlanding i Miami var jeg tilbake i mitt andre hjemland. 

Jeg er født i Ecuador og tilbragte mine første leveår der. Det var en spesiell opplevelse å være tilbake. Jeg har ikke delt så mange av bildene mine fra turen. Tenkte derfor å plukke ut noen favoritter som jeg kunne dele med dere, noen av de øyeblikkene jeg husker spesielt godt. 

fiske-andes-fjellene-ecuador-indianer

Å være med på fisketur i Andesfjellene rundt 2500 m.o.h. var en fantastisk opplevelse. 


chifles-ecuador-banan-snacks

Chifles! Frityrstekte bananer med salt. Mmmmm! Det er så rart hvordan man gjerne husker inntrykk av smaker og lukter bedre enn visuelle inntrykk fra man var mindre. Jeg husker godt chifles fra jeg var liten, enda jeg bare kan ha vært 4-5 år forrige gang jeg spiste det. 


guayaquil-ecuador-slum-jente

Etter en slik tur sitter man igjen med utrolig mange inntrykk som tar lang tid å fordøye. 


Cerro-Santa-Ana-portrett-ecuador

Jeg husker jeg kalte dette bildet "Gatos". Det betyr katter på spansk. 


fotball-guayaquil-ecuador-tribune

Vi fikk utrolig nok tak i billetter til et av de store lokaloppgjørene i fotball. Og for en stemning det var på den fullstappede tribunen! Rett foran meg lå det en mann på tribunen og sov. Ganske godt gjort med det lydnivået. 

Utenfor stadion, fra en litt småluguber trillevogn, solgte de den beste hamburgeren jeg noen gang har smakt...


farlige-veier-ecuador

Vi var vitne til ganske mange sinnsyke forbikjøringer og mye galskap på veiene. 


barn-ecuador

Langs veien får man kjøpt mye rart. Små, levende kyllinger blant annet. 


fotball-barn-slum-guayaquil-ecuador

Det var moro å være med de lokale heltene å spille fotball om kvelden. 


slum-guayaquil-barn-ecuador

Hverdagsglimt fra slummen utenfor Guayaquil. 


iguan-guayaquil-park-ecuador

I en av parkene i Guayaquil går iguanene fritt omkring. Ikke vanskelig å få øye på dem, verken på fortauet eller i trærne. 


salinas-ecuador-strand-sol-vann

Det ble tid til litt ferie og avslapping også. Salinas er ikke det verste stedet å tilbringe et par dager med fotball på stranden, vannscooter og soling. 


Quechua-indianer-skole-jente-ecuador

Vi besøkte en av barneskolene for de lokale Quechua-indianerne.


portrett-jente-guayaquil-ecuador

Et av mine favorittportretter fra Ecuador-turen min i 2008. 


landskap-andesfjellene-ecuador-canar

Landskapet i Andesfjellene er både vakkert og ugjestmildt og været skifter fra minutt til minutt.  


glade-barn-ecuador-indianere-canar

En helt vanlig dag på vei til skolen... 

Jeg håper ikke det er så lenge til neste gang jeg får mulighet til å dra tilbake. 

7 grunner til hvorfor jeg byttet fra WordPress til Squarespace

flyvende-fugler-duer

Jeg har brukt WordPress i 10 år. Selv om WordPress er en fantastisk plattform med uendelige muligheter har det ikke bare vært en dans på roser. Nå var det på tide å bytte og her deler jeg mine vurderinger med deg som kanskje også vurderer å forlate WordPress til fordel for Squarespace

1. Squarespace er sikrere

Med WordPress på eget domene har du hele ansvaret selv. Du må sørge for at WordPress og alle plugins til enhver tid er oppdatert. Du må selv passe på at du har backup av alt sammen. Og hvis noe går galt er det du selv som står ansvarlig for å ordne opp. Til tross for at jeg hadde tatt alle mine forholdsregler opplevde jeg for et par år siden at WordPress-siden min ble hacket. Jeg brukte en hel arbeidsdag for å rydde opp etterpå. Jeg har hørt fra flere av mine kolleger at de har opplevd å bli utsatt for hackerangrep på sine WordPress-sider og flere har måttet fjerne alt og starte helt på nytt. 

WordPress kan sammenlignes med å eie et hus. Du kan gjøre akkurat som du vil med huset ditt, fordi det er ditt. Du har mulighet til å bygge på og pusse opp slik du måtte ønske. Men med en gang taket begynner å lekke, kjelleren blir oversvømmet eller i verste fall at hele huset blir tatt av et jordras så står du helt alene om å måtte ordne opp og reparere.

Squarespace derimot er mer som en fin leilighet du leier. Selv om du ikke har like stor plass, så er leiligheten topp morderne innredet med alt du måtte trenge. Du kan flytte rett inn og trenger ikke dra på shopping for å kjøpe inn verken hvitevarer eller møbler. Den har moderne låser og er tilknyttet nærmeste alarmsentral. Og skulle noe gå i stykker så har du en vaktmester tilgjengelig døgnet rundt. Han kommer og fikser hva det måtte være med en gang du ringer.

Du skjønner sikkert tegningen. Noen foretrekker naturligvis å eie nettsiden sin selv med de mulighetene og utfordringene det innebærer. Jeg liker faktisk tanken på at jeg kun leier meg inn hos Squarespace. Skulle jeg ombestemme meg en gang i fremtiden er det uproblematisk å si opp leieavtalen og eksportere innholdet tilbake til feks. WordPress eller en annen plattform. 

2. Brukervennlighet

Squarespace er svært brukervennlig. Du starter med utgangspunkt i ferdige design laget av profesjonelle webdesignere, og tilpasser dette etter dine ønsker. Og skal du lage et bildegalleri er dette innebygget. Du trenger ikke lete rundt på nettet etter en egen plugin. Skal du opprette en nettbutikk er dette også innebygget. Det samme med kontaktskjemaer osv. Jeg vet at flere WordPress-temaer også har slike ting innebygget, jeg brukte selv et tema som hadde "alt" integrert. Til tross for dette hadde jeg rundt 10-20 plugins installert i tillegg.

3. Hastighet

Nettsiden min er i dag minst like rask som da jeg brukte WordPress og en dedikert server her i Norge. Jeg bruker i dag mindre tid på vedlikehold og det å publisere nytt innhold på siden min tar kortere tid. Det henger også sammen med bedre brukervennlighet. Alt i alt går ting raskere. 

4. Support

Ideelt sett skal man kanskje ikke ha bruk for support. Men de få gangene jeg har kontaktet Squarespace har de vært raske og svært behjelpelige. Da jeg brukte WordPress opplevde jeg også god support hos de temaene jeg kjøpte. Problemet med WordPress er at feilmarginen er større, fordi det kan oppstå feil både med hosting (webhotellet), WordPress-systemet, temaet (theme/template) du bruker eller noen av de ulike plugins du har installert. Feil kan altså oppstå utallige forskjellige steder, og i endeløse kombinasjoner. Og du må holde i trådene dersom noe dukker opp. Feilsøking tar derfor mye lengre tid. 

Hos Squarespace har man alt på ett sted, og de står ansvarlige for å rydde opp om noe skulle skje. 

5. Bedre søkemotoroptimalisering

Hos WordPress har du uendelige muligheter når det kommer til SEO (search engine optimization). Du kan finne ulike plugins til tekst, bilder, tagger osv. Du kan i prinsippet tilpasse alt mulig for å øke sjansene dine for at siden skal rangere høyere. 

De samme mulighetene har man ikke hos Squarespace. Man skulle kanskje tro at min rangering hos Google skulle dale da jeg byttet fra WordPress til Squarespace? Faktum er at det motsatte skjedde. Jeg har aldri hatt bedre rangeringer enn i dag. Dette kan naturligvis skyldes flere ting, blant annet at jeg har gjort en innsats for at rangeringene ikke skulle dale da jeg byttet plattform.

Men Google blir smartere og smartere for hver dag. Aldri før har bra innhold vært viktigere for å rangere høyt hos søkemotorer. Og for å skape bra innhold trenger man ikke plugins som tilpasser bilder, titler, tagger osv. Man trenger i bunn og grunn bare en tittel, god tekst og noen fine bilder. Google vil avgjøre om innholdet er bra eller ikke, om det er verdt å rangere høyt i søkemotoren eller ikke. Fordi Squarespace har mindre tilpasningsmuligheter blir man mer bevisst på at innholdet man legger ut er av verdi for leseren, at nettsiden laster raskt og at den er oversiktlig og lett å navigere. 

6. Pent design

Squarespace gir deg tilgang på mange templates (maler) du kan bruke som utgangspunkt for å tilpasse videre etter dine egne ønsker og behov. Dette er kanskje en av de største fordelene med Squarespace; det er lett å lage en pen side. I motsetning til WordPress, er alle disse temaene tilgjengelig helt fra start, inkludert i prisen. Med WordPress er det en litt større jungel og fort gjort å gå seg vill. Og fort gjort å gjøre kjipe bomkjøp av plugins og temaer du ikke kommer til å bruke. 

7. Gøyere

Gøyere? Ja, Squarespace er faktisk gøyere å bruke. Det er morsomt å legge inn bilder i galleriene fordi det ser pent ut rett ut av boksen. Og for å plassere elementer på siden, feks. et bilde eller en video, er det bare å dra det på plass der jeg måtte ønske - og det "snapper" på plass der jeg hadde tenkt. Teksten flytter seg rundt og det ser pent ut. Det er lett å jobbe i flere kolonner og Squarespace innbyr rett og slett til å produsere mer og bedre innhold på nettsiden. Jeg har ikke lengre noen god unnskyldning for å ikke oppdatere bloggen. Ting bare funker, og det er akkurat slik det skal være. 


Vil du lære mer?


9 tips for å få skarpere bilder

Opplever du av og til at bildene dine ikke blir 100% skarpe? Her deler jeg mine beste tips for å hjelpe deg slik at du kan få knivskarpe bilder neste gang du er ute og fotograferer. 

1. Fokus og følgefokus

fotball-yven-sarpsborg

Fotograferer du rolige eller statiske motiver kan kameraet gjerne stå på kameraets standardinnstilling når det gjelder fokus. Da låses fokus når du trykker utløseren halvveis ned. Men fotograferer du dynamiske motiver i bevegelse, f.eks. et barn som kommer løpende mot deg, kan det være lurt å bruke følgefokus/servo. Hvis ikke risikerer du at barnet allerede er ute av fokus idet du tar bildet.

Med følgefokus jobber kameraet og objektivet kontinuerlig med å holde motivet ditt i fokus, selv når det beveger seg, helt til bildet er tatt. Er du usikker på hvordan du setter kameraet ditt på følgefokus? Det enkleste er å gjøre et Google-søk på din kameramodell etterfulgt av "focus mode" for å finne ut hvordan du gjør det på ditt kamera. 

2. Hold kameraet stødig

Holder du kameraet tett inn mot kroppen og ser gjennom søkeren vil det øke sjansen for å få skarpere bilder fordi du unngår kamerabevegelser idet bildet tas. Bruk den ene hånden din til å støtte opp kameraet på undersiden. Det er ikke like lett å holde kameraet stødig om du holder det på strak arm ut fra kroppen og fotograferer ved bruk av skjermen, selv om det er eneste mulighet på flere moderne kameraer og mobiltelefoner. Stativ kan brukes dersom du fotograferer statiske motiver og ønsker optimal skarphet. 

3. Velg riktig lukkertid

Tar du bilder av motiver i bevegelse kreves det en raskere lukkertid for å fryse bevegelsene. Fotograferer du motocross må du kanskje opp i 1/2000 sek eller raskere for å få skarpe bilder. I motsetning til om du fotograferer rolige portretter, hvor du kan klare deg med en lukkertid på rundt 1/250 sek. Vil du teste ut ulike lukkertider er det enklest å sette kameraet på lukkerprioritet. Da kan du styre lukkertiden og kameraets automatikk tar seg av resten. 

Husk: Jo lengre brennvidde du bruker, f.eks. telezoom, jo raskere lukkertid trenger du for å få skarpe bilder. En tommelfingerregel er å bruke en lukkertid som tilsvarer objektivets brennvidde. Det vil si at på et teleobjektiv på 200mm bør man bruke en lukkertid som er raskere enn 1/200 sek. Med et 50mm-objektiv bør man bruke en lukkertid som er raskere enn 1/50 sek. Men du må gjerne velge enda raskere lukkertider om du har mulighet til det for å være på den sikre siden. 

4. Blenderåpning og dybdeskarphet

Blenderåpningen påvirker dybdeskarpheten i bildet, altså hvor stor del av bildet som skal være i fokus. Stor blenderåpning gir liten dybdeskarphet. Liten blenderåpning gir stor dybdeskarphet. For at alle disse rorbuene skulle være skarpe og i fokus valgte jeg en liten blenderåpning for å få størst mulig dybdeskarphet - fra helt foran til helt bakerst. 

Ingen objektiver har en optimal skarphet på de mest ekstreme blenderåpningene, enten det er full åpning eller på minste blenderåpning. Er det 100% skarphet du ønsker bør du sjekke ut området midt mellom - ofte et sted mellom f/5.6 og 11. Det gir ofte best skarphet, men ikke nødvendigvis best bilder.

Ønsker du en uklar bakgrunn er du helt avhengig av stor blenderåpning. Det er verdt å tenke på at bilder tatt med stor blenderåpning kan gi en illusjon av at bildet er skarpere enn det er, fordi kontrasten blir stor mellom det som er i fokus og det som er ute av fokus. 

Les også: Hvilken blenderåpning skal jeg bruke? 

5. Bildestabilisering

Enkelte objektiver (og noen kameraer) har innebygget bildestabilisator som kan skrus av og på. I de fleste tilfeller er det en god hjelp som hjelper deg til å få skarpere bilder, men i enkelte tilfeller kan bildestabilisatoren jobbe mot deg i stedet for å spille på lag med deg. Spesielt om du bruker den feil. Du kan prøve å skru bildestabilisatoren på/av for å studere forskjellen på bildene med/uten bildestabilisering. 

6. Fokusjustering

Kameraet/objektivet er kanskje ikke riktig kalibrert slik at kamera/objektiv fokuserer feil, enten litt foran eller bak fokusområdet. Det kan ordnes hos et serviceverksted hvor de sjekker kameraet opp mot de ulike objektivene du bruker og kalibrerer kameraet slik at det passer sammen med objektivene dine. Det koster fort en del tusen, så det er lurt å utelukke alt annet før du bestiller fokusjustering. Det er mulig å gjøre fokusjustering selv på en del kameraer, men det er en tidkrevende prosess! 

7. Unngå billige ND/UV-filtere

Opplever du ofte at bildene ikke blir helt skarpe? Ta av eventuelle filtere foran på objektivet, enten det er polafiltere, ND-filter (gråfilter) eller UV-filter, for å teste ut om det kan hjelpe. 

Billige filtere vil ofte forringe kvaliteten og skarpheten i bildene dine, så det er verdt å sjekke om det kan hjelpe å ta de av - i alle fall i en testperiode. 

8. Kameraet eller objektivet er ødelagt

Har du prøvd alt? Det kan faktisk tenkes at kameraet eller objektivet er ødelagt. Kameraer inneholder mye ømfintlig elektronikk og optikk består av mye glass. Det er rett og slett mye som kan gå i stykker. Ved å teste kameraet med ulike objektiver kan du finne ut om det er kameraet eller objektivet som er syndebukken. 

9. Alle bilder trenger litt oppskarping i etterbehandlingen

Laster du inn bildene dine og synes de ser litt slappe ut? At fargene er litt blasse og bildet ikke er 100% skarpt? Faktum er at alle bilder man tar fortjener en liten runde med etterbehandling hvor man justerer farger, kontrast, skarphet osv. 

Fotograferer du i JPG kan du gå inn i kamerainnstillingene og justere noe av dette i innstillingene. Men det beste resultatet får du ved å gjøre etterbehandlingen på PC/Mac og fotografere i RAW-format - da har du full kontroll på sluttresultatet.

 

Bryllup på Rømskog Spa - Hanne og Tommy

Hanne og Tommy invitere familie og venner til en fantastisk bryllupshelg hvor både de og alle gjestene kom tilreisende. Hanne og Tommy hadde i utgangspunktet ingen spesiell geografisk tilknytning til Rømskog. De bare falt for Rømskog Spa og Resort og de flotte omgivelsene og bestemte seg for at her ville de arrangere bryllup. Det har jeg sans for, for det skaper en helt unik atmosfære blant gjestene som rekker å bli kjent med hverandre over flere dager. Et slags "destination wedding" - i Norge. Stemningen i bryllupet var magisk. Legg merke til alle de fantastiske blomstene som Ina fra Eucalyptus i Sarpsborg har levert. Hun er så flink! 

Rømskog er en av de aller minste kommunene på Østlandet. Og her ligger altså et av de fineste hotellene i mils omkrets, Rømskog Spa og Resort. Da jeg kom hit tenkte jeg med det samme; hit har jeg lyst å dra flere ganger. Ikke rart at Hanne og Tommy falt for dette stedet.

Se også: Kjærestefotografering med Hanne og Tommy i Sarpsborg

Hanne og Tommy; tusen takk for en fantastisk dag sammen med dere. Jeg er så glad for at dere ønsket å ha meg som bryllupsfotografen deres! Takk! 

Cinque Terre - en liten reiseblogg fra Italia

Cinque Terre (De fem land) er et område på vestkysten av Italia, bestående av fem små fiskerlandsbyer. Hele Cinque Terre står på UNESCOs verdensarvliste og har status som nasjonalpark. Her finner du verken McDonald's, prangende neonskilt, forstyrrende biltrafikk eller store kjøpesentre. Cinque Terre er blitt et populært reisemål i Italia på grunn av den fantastiske beliggenheten, det heftige landskapet og de fem godt bevarte byene med røtter tilbake til middelalderen. 

Jeg hadde aldri hørt om Cinque Terre før jeg tilfeldig kom over et bilde Instagram. Jeg ante ikke hvor det var, men visste bare at DIT har jeg lyst å dra. Bildet lignet litt på det i toppen her. Etter litt research fant jeg ut at bildet jeg hadde sett var fra Manarola, en av de fem byene i Cinque Terre, og det tok ikke lang tid før jeg satt på flyet på vei til Italia.

Jeg dro utenom sesongen, og det er jeg glad for. Jeg fikk oppleve mer av den autentiske atmosfæren i de små byene. Som bestefaren som blåste såpebobler med barnebarnet sitt. Eller de eldre damene som spilte kort ute om kvelden, i høylytt diskusjon om noen uklare spilleregler. Små øyeblikk man ikke får med seg dersom det er overfylt av turister. 

Cinque Terre er et perfekt sted for å roe ned og koble av. Her er det et rolig tempo, lite bråk, en unik atmosfære og rett og slett et veldig hyggelig område å tilbringe noen dager. Til tross for det svært kuperte og utilgjengelige terrenget med høye fjell og bratte klipper som stuper rett ned i havet, har menneskene her tilpasset seg omgivelsene på en unik måte i århundrer. At det i det hele tatt er mulig å dyrke noe som helst i dette området er for meg en gåte, men Cinque Terre er kjent for vindyrking og vinen fra området er anerkjent.

Jeg tok fly til Pisa og tok toget derfra til La Spezia, med et togbytte i La Spezia videre mot Cinque Terre. Det er ganske oversiktlig og greit å ta seg frem med tog i Italia. Bare husk at det kan være lurt å pakke litt lett fordi det kan bli litt gåing fra togstasjonen til hotellet.  

De fem byene i Cinque Terre

Cinque Terre består av følgende byer, fra sør til nord: 

Riomaggiore har en hovedgate, en havn, et slott, en kirke, et apotek og en rekke restauranter. Dette er den byen som ligger nærmest La Spezia. Følger du stien langs havet kalt Via dell'Amore, kjærlighetsveien, kommer du til Manarola. 

Manarola (bildet øverst) er min personlige favoritt blant de fem byene og var ene og alene utgangspunktet for at jeg bestemte meg for å dra til Cinque Terre. Bare se på den! Utrolig koselig by og jeg ble ikke skuffet. Tvert imot. Jeg bodde på Hotel Marina Piccola som ligger nesten helt nede ved havnen. Koselig lite hotell med sentral beliggenhet og helt grei standard. Hotellfrokosten serveres på langbord som gjør det lett å komme i snakk med de andre gjestene. Jeg fikk blant annet flere gode tips til hva jeg burde se i Cinque Terre mens jeg var der. Personalet er veldig hyggelig og behjelpelig. I Manarola finner du postkontor, butikker, kafeer, hoteller og restauranter. Denne byen er ikke like turistifisert som flere av de andre byene. Det er deilig. I Manarola får du servert fersk fisk og skalldyr hos noen av byens fiskerestauranter. Om du foretrekker pizza anbefaler jeg Il Discovolo som ligger i hovedgaten. Nydelig pizza, og Enrico som jobber der er utrolig hyggelig. Det må være den blideste pizzabakeren jeg har møtt. Ta med deg pizzaen og nyt den på plassen nede ved sjøen. 

Corniglia er den minste av byene i Cinque Terre og tilhørte opprinnelig en romersk familie. Byen ligger høyt oppe på klippene og for å komme til byen må du gå 365 trappetrinn. Anbefales ikke dersom du har mye bagasje med deg ;) 

Vernazza er den eneste av byene med en ordentlig havn. Vernazza regnes som en av de vakreste og mest pittoreske fiskerlandsbyene på den italienske rivieraen. Borgen fra 1500-tallet, som ble bygget for å beskytte byen mot pirater, er verdt et besøk. Hovedgaten strekker seg fra togstasjonen og ned mot havet, hvor du finner en liten strand og flere cafeer og restauranter. Tirsdager er det markedsdag. 

Monterosso al Mare er den største av byene i Cinque Terre og også den mest besøkte. Når du ser for deg "riviera", så finner du det her. Dette er nemlig byen med de fineste badestrendene. I Monterosso finner du flere hoteller, restauranter, barer og butikker og dette regnes som den livligste av de fem byene. Monterosso er delt i to med en tunnell som skiller den nye bydelen fra den historiske bydelen. 

Mine topp 10 tips til Cinque Terre

 1. Gode sko.
  Benytt de fantastiske omgivelsene til å ta en eller flere fotturer i området. Det er utallige stier i Cinque Terre og det er fullt mulig å gå fra den ene byen til den andre. Bare sjekk at stiene er åpne først, da det hender at enkelte av dem kan være stengt på grunn av vedlikehold osv. En lett tursekk med drikke er smart å ha med. Kjøp nystekt focaccia som niste - det kan anbefales! :) 
 2. Pakk lett.
  Det kan være et stykke å gå fra togstasjonen og det kan være nokså kupert. Gode hjul på trillekofferten kan være lurt. 
 3. Ikke ta med barna.
  Området er ikke utpreget barnevennlig. Alle barn er forskjellige, men jeg tror ikke mine barn ville hatt noe kjempestort utbytte av å bli med hit. Det er få lekeplasser, hotellene er ikke nødvendigvis tilrettelagt for barn og mitt inntrykk er at Cinque Terre er mer til glede for de voksne enn for barna. Jeg så heller ikke mange turister som hadde med seg barn da jeg var der.  
 4. Dra utenom høysesongen.
  Da får du oppleve mer av det genuine livet i de koselige landsbyene. Cinque Terre er en av de største turistmagnetene i Italia og området har begrenset plass. Ikke dra hit i de travleste periodene. Mye av sjarmen her er nemlig å bare roe ned, koble av og nyte en roligere atmosfære.
 5. Nyt!
  Nyt dagene du har her. Vær offline så langt det er mulig. Koble fra og nyt atmosfæren i Cinque Terre, med god mat og god drikke. Nyheter og mail kan du lese senere og Facebook løper ingen steder :) 
 6. Book hotell på forhånd.
  Det er ingen virkelig store hoteller i Cinque Terre, så det kan bli fullt på de beste overnattingsstedene. Jeg synes to overnattinger var midt i blinken før jeg dro videre til Pisa og andre Italia-opplevelser. Men vil du gå flere fotturer og utforske alle de fem byene bør du helt klart tilbringe mer tid her. 
 7. Ta en båttur. 
  Selv om toget gjerne er både den enkleste og raskeste måten å komme seg frem på vil jeg anbefale å ta båten også. Det er en veldig fin måte å få sett byene fra en helt annen vinkel. Og det er deilig å komme seg litt ut på sjøen, spesielt på de varmeste dagene.
 8. Utforsk byene på Google Maps i forkant. 
  Søk opp byene på Google Maps, skru på satelittvisning og velg 3D-funksjonen. Da kan du se byene ovenfra, i 3D, og det gjør det lettere å danne seg et bilde av avstander, størrelser osv. Street View er også tilgjengelig noen steder. 
 9. Verdens beste is.
  Ta med deg nystekt pizza margherita og nyt en ekte, italiensk pizza nede ved sjøen før solen går ned. Avslutt med en kaffe og verdens beste gelato fra en av gelateriaene i nærheten. Fantastisk! 
 10. Ha med deg kamera.
  Du vil finne fotomotiver overalt! Ikke vær redd for å spørre andre turister eller de lokale om å ta bilder av deg eller dere. Det blir gjerne bedre bilder enn selfies hvor man ikke ser så mye av de vakre omgivelsene. 

Bilder fra Cinque Terre