10 ting jeg som fotograf ikke klarer meg uten

10 ting jeg som fotograf ikke klarer meg uten
10 ting jeg som fotograf ikke klarer meg uten

1. Sosiale medier

Facebook og Twitter er ikke bare tidsfordriv. Sosiale medier har blitt helt sentral i markedsføringen av meg som fotograf. Muligheten til å kommunisere med mennesker som er interessert i det du holder på med i en uhøytidelig setting og få umiddelbar respons på det man gjør synes jeg er både moro og veldig nyttig. En av de største fordelene er at veldig mange mennesker får sett bildene mine og blir kjent med hvem jeg er som fotograf. Spredningen på Facebook gjør at jeg får vist frem det jeg driver med til veldig mange. Både Facebook og Twitter har ført til at jeg har blitt booket til veldig mange spennende oppdrag de siste par årene. Og ikke minst har sosiale medier ført til at jeg har blitt kjent med mennesker jeg ellers antakeligvis ikke hadde blitt kjent med. Det er en superbonus.

2. Lyssterke objektiver

Jeg synes det er kjempegøy å utnytte det naturlige lyset jeg til enhver tid har til rådighet. Å ha mulighet til å fotografere i dunkel belysning uten blitz synes jeg er spennende. I mange tilfeller synes jeg blitz tiltrekker seg for mye oppmerksomhet og kan bidra til å sette en demper for en god stemning og atmosfære, for eksempel under en bryllupsfest. Lyssterk optikk gir dessuten gode muligheter for å eksperimentere med dybdeskarpheten og jeg trives veldig godt med uskarpe bakgrunner som ikke forstyrrer. De mest lyssterke objektivene mine er Canon EF 50mm f/1.2 L USM og Canon EF 85mm f/1.2 USM L mk II.

3. Lightroom (og Photoshop)

95% av det jeg gjør av etterarbeid på bildene mine foregår i Adobe Lightroom. Her kan jeg i praksis gjøre alt fra A til Å: import og tagging av bilder, sortering og velge ut bilder, redigering og lett retusjering, eksport til blogg og Facebook, printing og arkivering av eldre prosjekter. Arbeidsflyten i Lightroom sparer meg for mye tid. Men det hender naturligvis at det er ting som ikke er mulig å få til i Lightroom, og da er Photoshop ypperlig å ha. Kombinasjonen av Lightroom og Photoshop er helt suveren.

4. iPhone

iPhone har blitt en trofast følgesvenn. Å ha kalender, avtaler, telefonnumre, notater, adresser, kart, GPS, mail - you name it - tilgjengelig til enhver tid er rett og slett fantastisk. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten. Når alt er syncet med Mac-en og iPad-en er alt bare fryd og gammen. Selv om jeg ikke riktig vet hva gammen betyr :)

5. Trivelige kolleger

Som selvstendig næringsdrivende i et enkeltpersonforetak - med hjemmekontor - kan man fort bli litt alene om det man jobber med. Da er det supert å ha et nettverk av gode kolleger. Det er fantastisk å kunne kalle andre fotografer for kolleger i stedet for konkurrenter. Det blir en vinn-vinn situasjon uansett hvordan du ser på det. Jeg er medlem av et lite nettverk på Facebook, dannet sammen med noen av norges beste portrett- og bryllupsfotografer. Å ha mulighet til å utveksle erfaringer, kunnskap og kunne få svar på konkrete utfordringer er gull verdt. Vi prøver også å treffes flere ganger i året og på den måten også opprettholde et sosialt fellesskap utenom nettet. Jeg anbefaler alle andre likesinnede å gjøre det samme.

6. To kameraer

På jobb har jeg alltid med meg to kameraer og dobbelt opp med optikk. For sikkerhets skyld. Man vet aldri når et kamera kan streike og bli ødelagt, og man kan være uheldig å ripe opp glasset eller knuse et objektiv. Jeg setter kundene mine svært høyt og ønsker ikke å risikere noe på deres vegne. Jeg ønsker ikke å gamble på at "det går sikkert bra". For det gjør ikke alltid det. Man må forutse det uforutsette. Jeg ønsker ikke å havne i den situasjonen at jeg står midt i en fotoshoot med sviktende utstyr og ikke har mulighet til å fortsette å fotografere. Dessverre er det mange fotografer som ikke tar denne risikoen på alvor. Spesielt bryllupsfotografer burde ta dette innover seg og begynne å sette kundene i første rekke, ikke økonomiske hensyn. Hva gjør de dersom det ene kameraet de har med seg slutter å fungere? Jeg tør ikke tenke på det engang. Et mobilkamera gjør liksom ikke helt samme nytten... To kameraer gjør dessuten at jeg slipper å bytte objektiver like ofte under en fotografering. Det går mye kjappere å bytte kameraer.

7. Mac

Jeg skal ikke starte noen diskusjon om hva som er best av PC og Mac... :) Men etter at jeg hadde brukt PC i 16 år - helt fra barndommen av, var det med skrekkblandet fryd jeg solgte PC-en min og gikk over til Mac da jeg begynte å studere foto. Jeg har ikke angret ett sekund. På Mac fikk jeg etablert en betraktelig mer effektiv arbeidsflyt enn jeg hadde på PC - selv med de samme verktøyene installert på maskinen. I dag bruker jeg tiden min på de oppgavene jeg skal gjøre fremfor å fikse opp i dataproblemer og bruke tid på vedlikehold. Jeg jobber på en Mac Pro og en 27" LED Cinema Display og på reiser har jeg med en MacBook Pro 15". Spesielt med tanke på sikkerhetskopiering ligger Mac et stort skritt foran.Jeg kjenner mange som er strålende fornøyd med PC, så det handler nok veldig mye om smak og behag, rutiner og hvilke vaner man legger seg til. Men til mitt bruk fungerer Mac helt utmerket :)

8. Bloggen min

Jeg har ikke noe studio, atelier, butikklokale eller galleri. Bloggen er mitt utstillingsvindu. Det er der de fleste av mine kunder finner meg, ser bildene mine og tar kontakt med meg med spørsmål eller bookinger. En av de store fordelene med en blogg kontra en klassisk hjemmeside er at den er langt mer synlig i søkemotorer. Dessuten ligger det i kortene at en blogg er under kontinuerlig oppdatering og det gjør at folk lettere kommer tilbake gang på gang. Jeg tror også det er en lavere terskel for å dele og linke til en bloggpost kontra en webside. Det bidrar naturligvis til at man blir mer synlig. Og synlighet er alfa og omega i denne bransjen.

9. Spotify

En arbeidsdag på kontoret uten musikk er som en brødskive uten nugatti. Eller som en bil uten servostyring. 

10. Fornøyde kunder

Fornøyde kunder er naturligvis helt avgjørende. Takket være alle de fantastiske kundene mine kan jeg med hånden på hjertet si at jeg har verdens beste jobb. De inspirerer meg, oppmuntrer, engasjerer, utfordrer, motiverer meg og kommer med utrolig hyggelige tilbakemeldinger på det jeg gjør. Og de anbefaler meg videre til sine venner og kjente, som bidrar til at jeg har mulighet til å fortsette å holde på med det jeg elsker - nemlig å fotografere. Det er et stort privilegium.