5 tips for å ta bedre matbilder

pannekaker-sirup-lønnesirup-pancakes-maple-syrup.jpg

Jeg elsker mat - og jeg elsker å fotografere. Jeg tenkte å dele mine enkle tips til hvordan du kan ta bedre bilder av maten du lager.

1. Godt lys gir gode bilder

Godt lys er kanskje det aller viktigiste for at bildene skal bli så lekre som mulig. Men godt lys er ikke det samme som mye lys. Det handler om kvaliteten på lyset.

Forsøk så langt det er mulig å ta bildene på dagtid - i dagslys. Unngå det kjedelige, gule lyset man ofte får innendørs når det er mørkt - det ødelegger den visuelle opplevelsen av den gode maten du lager.

Den beste lyskvaliteten får du i nærheten av store vinduer. Bare pass på at du unngår direkte sollys. Prøv deg litt frem med plassering av maten i forhold til lyset. Et godt utgangspunkt er å plassere maten nærmest i motlys fra det store vinduet. Det gir et fint kantlys rundt maten.

Trenger du å fylle på med mer lys på maten kan du bruke en stor hvit flate som reflektor, for eksempel et stort ark. Eller du kan prøve med lyset fra en laptop eller iPad som du plasserer rett ved siden av maten. Skru lysstyrken på fullt og fyll skjermen med en hvit bakgrunn - det er ikke alltid så mye som skal til.

Ønsker du å ta dette ett steg videre kan du lete på eBay etter billige LED-lamper som blir brukt i forbindelse med foto/video. Disse trenger ikke koste mer enn noen få hundrelapper.

Fordelen med bruk av skjermer og LED-lys er at de har omtrent samme fargetemperatur som dagslyset. Det gjør det enklere å oppnå gode resultater. Disse lyskildene er også enklere å kontrollere enn en blitz fordi lyset er konstant og endringene du gjør er synlige med det samme - før bildet tas.

2. Dybdeskarphet og fokus

Ser du på matbilder ser du at fotografen veldig ofte velger en liten dybdeskarphet.

Det betyr at alt som er i forgrunnen og alt som er i bakgrunnen er ute av fokus, mens kun deler av motivet er skarpt og i fokus. Personlig synes jeg det gir en lekker effekt og man har mulighet til å fremheve deler av maten på en fin måte.

Bare ikke overdriv - det skal være mulig å se hva du tar bilder av. Ikke la det bli en gjettekonkurranse :)

frukt-grønt-matbilder-detaljer.jpg

3. Komposisjon og utsnitt

Når man skal ta matbilder er det hovedsakelig to måter man kan komponere bildet.

  1. Gå tett på og la maten fylle bilderammen helt ut slik at du får frem detaljer, farger, teksturer osv.
  2. Eller du kan trekke deg litt tilbake og presentere maten i et trivelig miljø med elementer som akkompagnerer retten på en god måte.

Ikke vær redd for å gjøre begge deler slik at du har flere valgmuligheter der du skal bruke bildene. En collage kan også fungere fint i mange sammenhenger.

4. Presentasjon og styling

Jo mer du har klart før servering - jo bedre blir bildene. Du bør derfor ha prøvd ut lys, omgivelser, styling osv. før maten havner på bordet. Når maten er klar til servering bør du også være klar til å ta bildene :) Ikke la maten bli stående lenge, det synes ofte på bildene og er ikke spesielt lekkert. Prøv å style retten slik at den ser mest mulig delikat ut. Sterke farger gjør seg godt på bilder. En liten klype kan være fint for å flytte rundt på elementer uten at det ser kunstig eller tilgjort ut.

Proffene bruker ofte timesvis på ett bilde for å perfeksjonere uttrykket, og da jukses det ofte med all slags oljer og sauser som gjør at maten fremstår fresch. Faktum er at den ofte er både uspiselig og helseskadelig ;)

matfoto-matbilder-fototips-kyllingkjøttboller-pasta.jpg

5. Lek med maten

Jeg lærer barna mine at de ikke skal leke med maten. Men her kan du gjøre et unntak :)

Ha det gøy, lag god mat og få den til å se så lekker ut som mulig. La det gjerne bli et samarbeidprosjekt med flere. Kos dere med prosessen - og nyt den gode maten dere lager.

Ikke bare la bildene bli liggende på disken. Her er fire tips til hvordan du kan bruke bildene:

  • Lag en personlig kokebok til familie og venner med familiens oppskrifter akkompagnert med dine egne bilder. Den perfekte julegaven?
  • Pynt opp på kjøkkenet med lekre matbilder med sterke farger som øker matlysten og inspirerer til å lage nye, spennende retter.
  • Del bildene på Instagram og andre sosiale medier hvor du kan imponere med dine egne, flotte matbilder.
  • Lag din egen matblogg.

PS: Ikke glem å ta bilder underveis og etter matlagingen også :)

matfoto-matbilder-matlaging-barn.jpg
fototips-matfoto-matbilder.jpg

Hent inspirasjon!

Her er seks fantastiske matblogger med gode oppskrifter og flotte bilder.