7 tips til bedre 17. mai-bilder

17. mai er kanskje den dagen i året hvor alle husker å ta med seg kameraet ut. Men hva skal du ta bilder av og hva kan du gjøre for at bildene skal bli best mulig? Her er mine tips til deg som ønsker å ta bedre 17. mai-bilder.

1. Finn skyggen

17-mai-foto-tips-portrett-gutt-bunad-flagg.jpg

Strålende sol på 17. mai er fantastisk. Men strålende sol er ikke alltid superfint på bilder. Det gir ofte litt harde skygger og sterke kontraster. Skal du ta bilder av mennesker bør du trekke litt inn i skyggen. Det gir et mer flatterende lys uten mysende øyne og det er enklere å få en god, jevn eksponering.

17-mai-fototips-portrett-barn-solskinn.jpg

Dersom du ikke finner skygge eller det mest praktiske er å ta bildene "her og nå" - forsøk å snu modellene dine slik at de har ryggen mot solen. Da slipper du mysende øyne og harde skygger i ansiktet. Kanskje må du her tvinge kameraet til å overeksponere et hakk ved å bruke eksponeringskompensasjonen. Skal jeg ta bilder i strålende sol foretrekker jeg helst å ta bildene på ettermiddagen/kvelden dersom det er mulig. Da står solen lavere på himmelen og lyset er litt finere enn midt på dagen.

2. Lek med fokus

17-mai-flagg-ute-av-fokus1.jpg

Du trenger ikke ha alt i fokus hele tiden - så lenge du har en plan :)

3. Den fine årstiden

fototips-17mai-bedre-bilder.jpg

Våren er utrolig vakker og vi har jammen hatt flaks som har nasjonaldagen på våren, og ikke sent på høsten eller vinteren. Da ville feiringen blitt en ganske annen. Jeg tenker at fine bilder av natur, blomster, sol og vakre omgivelser skaper et smakfullt, visuelt krydder til fotoalbumet.

4. Bli med på bildene!

17-mai-fototips-portrett.jpg

Du husker kameraet. Du husker å fange alle de gode øyeblikkene. Men husker du å bli med på bildene selv? Gi kameraet til noen som kan å ta bilder - og sørg for at du (også) kommer i fokus :)

5. Fang detaljene

17-mai-detaljer-tog-flagg-korps.jpg

17. mai byr på mange fine detaljer som er verdt å fange. Apropos dette med visuelt krydder jeg nevnte tidligere. Her er det bare å gå bananas og ta for seg av hva nasjonaldagen har å by på.

17-mai-detaljer-tog-flagg-korps2.jpg

6. Gode oppstilte bilder

17-mai-fototips-bedre-bilder-portrett.jpg

Jeg elsker de gode øyeblikksbildene. Men jeg synes også det er gøy å ta litt regi og skape gode, oppstilte bilder. 17. mai er kanskje den perfekte anledningen for å gjøre begge deler, både oppstilte bilder med regi og øyeblikksbilder hvor du bare foreviger det som skjer.

Les også: Slik får du uklar bakgrunn på portrettbilder.

7. Kakebordet

17-mai-kake-pavlova.jpg

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker kaker. En 17. mai-bildeserie blir ikke komplett uten bilder av kakebordet etter min mening. Personlig er jeg veldig svak for en god Pavlova - i rødt, hvitt og blått :)