Ofte stilte spørsmål om bryllupsfotografering

28-bryllupsfotograf-inspirasjon-beste-pris.jpg

Vi har aldri vært hos fotograf før. Er det et problem?
Ikke noe problem! Selv om det kanskje kan se sånn ut så er ingen av mine brudepar profesjonelle supermodeller :) De færreste av de jeg fotograferer er vant til å stå foran kameraet. Generelt sett er det svært få av oss som er født til å trives i «rampelyset». Sånn er det bare. Men hvis man føler seg trygg og komfortabel med fotografen sin vil man automatisk se bedre ut på bilder. Og dette er en stor del av jobben min – å få dere til å trives foran kameraet og fremheve deres beste sider. Noen brudepar trenger mange og tydelige instrukser, mens andre par knapt trenger instrukser i det hele tatt. Uansett hvem dere, jeg tilpasser meg og har lang erfaring med å fotografere mennesker som ikke er vant til å bli fotografert. Jeg anbefaler uansett alle mine brudepar å booke en kjærestefotografering før bryllupet for å få en følelse av hvordan det er å bli fotografert. Det er en veldig god investering før bryllupet. 

Hva innebærer heldagsfotografering?
Jeg har en fotojournalistisk tilnærming til bryllupsfotograferingen. Det betyr at jeg følger brudeparet gjennom hele dagen og er flue på veggen, en observatør av de øyeblikkene og hendelsene som utspiller seg uten påvirkning fra min side. Jeg vil forevige de naturlige øyeblikkene fremfor å skape kunstige hendelser. Mine erfaringer og tilbakemeldingene fra de brudepar jeg har fotografert er at dette gir de beste og mest naturlige bildene. Tar du en kikk på noen av bryllupsbildene jeg har lagt ut på bloggen her får du et bedre innblikk i hva heldagsfotografering innebærer i praksis.

Skal vi inkludere mat til deg? Har du noen allergier?
Gjerne det! Det er kjempehyggelig at dere vil servere mat til meg  samtidig som gjestene deres. Det setter jeg alltid veldig stor pris på. Jeg har en god del fotoutstyr med meg og foretrekker å sitte i naborommet. På den måten er jeg ikke så mye «i veien», samtidig som jeg enkelt kan bevege meg til og fra - og rundt i lokalet. Det gir rom for å fange de beste øyeblikkene. Jeg har ingen allergier :)

Fotograferer du bryllup i utlandet? 
Jeg fotograferer brylluper over hele landet, og har også erfaring med fotografering i utlandet. Stort sett fotograferer jeg alltid på ukjente steder i hvert eneste bryllup, så det er ikke slik at man nødvendigvis bør booke en lokal fotograf. Ved fotografering utenfor Sarpsborg kommer kjøregodtgjørelse i tillegg. Ved lengre reiser kommer reisehonorar, flybilletter og kost og losji i tillegg. Alle kostnader avklares på forhånd. Ta kontakt med meg så får du vite nøyaktig hvor mye ekstra du må ut med for å ha meg som fotograf i bryllupet deres et sted langt unna :)

Vi ønsker bare fotograf til selve bryllupsbildene mellom vielsen og middagen. Er det mulig? 
Jeg tilbyr i utgangspunktet kun halv- og heldagsfotograferinger i forbindelse med bryllup. Men ta gjerne kontakt med meg og fortell om planene deres selv om dere ikke tenker at halv- eller heldagsfotografering er noe for dere. Hvis ikke jeg kan hjelpe dere er jeg en del av et stort nettverk av flinke bryllupsfotografer i Norge slik at jeg kan hjelpe dere med å finne den rette fotografen for dere. 

Har du tips til selskapslokaler i Sarpsborg? 
Ja! Jeg har skrevet et lite innlegg med mine Topp 5 selskapslokaler i Sarpsborg som jeg håper kan være til hjelp for deg som planlegger bryllup i Sarpsborg. 
 
Hvor mange bilder får vi? 
Målet mitt er at dere skal sitte igjen med et rikt utvalg bilder fra hele dagen. Jeg velger ut de bildene jeg mener er de beste fra bryllupet deres, og det er disse bildene dere får ferdig behandlet og klare til bruk. Vanligvis blir det rundt 500 ferdigredigerte bilder fra hele dagen. Bildene får dere både i farger og svart/hvitt i høyoppløselige JPG-filer uten logo eller vannmerke. 

Har du med deg backupkamera?
Ja. Jeg har minst to kameraer og mange objektiver med meg på jobb. Jeg har rikelig med batterier og minnekort. Uten å forklare alt for teknisk så vil kameraene jeg bruker lagre bildene til to minnekort samtidig. Det gjør at jeg har en umiddelbar sikkerhetskopi av deres bilder rett etter at de er tatt. Jeg har strenge rutiner for sikkerhetskopiering både før og etter overlevering av deres bryllupsbilder. 

Hvor er det lurt å ta bryllupsbildene?
Det kan være lurt å finne ett sted som egner seg bra i fint vær og solskinn. Det er flott med kontraster, farger og mulighet for å fotografere litt i skyggen. Skulle det bli regn må vi ha en plan B. Det kan være innendørs, i lyse lokaler med god plass og mye naturlig lys som slipper inn. Eller et sted utendørs under tak eller under store trær. Dette er ting vi kan finne ut sammen under planleggingssamtalen før bryllupet. For å spare tid er det lurt å bestemme seg for ett sted å fotografere slik at vi kan bruke mest mulig tid på bildene, og minst mulig tid i bilen på vei fra det ene stedet til det andre.

Kan vi bruke bryllupsbildene fritt?
Ja, dere står fritt til å bruke bildene fritt til privat bruk. Det skulle bare mangle - det er deres bilder! :) Det er så hyggelig med glade brudepar som ønsker å dele bildene med familie og venner. Jeg sitter fremdeles med opphavsretten til bildene og jeg forbeholder meg retten til å bruke bildene i egen markedsføring.

Hva gjør vi hvis det regner på bryllupsdagen?
Her i landet er det alltid en viss fare for nedbør. Ha en plan for hva dere tenker å gjøre hvis det regner eller snør. Paraplyer kan være stilige å ha med på bildene, men da bør de være kjøpt inn for anledningen. Knallgule Nille-paraplyer egner seg dårlig ;) Prøv generelt å unngå logoer og tekst på paraplyene, og prøv å matche farger. Vi tar også bilder uten paraplyer i ly av tak, store trær osv. Det løser seg alltid! 

Hvor tidlig bør man bestille fotograf til bryllupet?
Du bør booke bryllupsfotograf så tidlig som mulig. De fleste booker meg minst 12 måneder i forveien og de mest populære datoene fylles raskt. Det er lurt å være ute i god tid for å sikre dere at jeg er ledig på den store dagen deres. Det er dessverre begrenset antall lørdager i året :) Det beste er å sende meg en mail eller ringe meg så snart dere har bestemt dato. Det er også fullt mulig å sende meg en forespørsel dersom det er to eller flere datoer det står mellom, så holder vi bare kontakten inntil dere har spikret en endelig dato. 

Er det mulig å avtale et møte før bryllupsdagen vår?
Gjerne! Det er kjempefint å kunne treffes før bryllupet. Både for å bli litt kjent, men også for å legge planer for dagen og sørge for at alle detaljer er i boks. Det er viktig for meg at dere er trygg på at jeg er den rette fotografen for dere. Mange av mine kunder kombinerer også planleggingstimen med en kjærestefotografering. Det anbefales. Book gjerne kjærestefotograferingen i god tid før bryllupet slik at dere kan bruke disse bildene til «save the date»-kort, bryllupsinvitasjoner og lignende.

Hvordan går vi frem for å booke deg?
For å booke meg som bryllupsfotograf sender dere meg en mail eller ringer meg for å sjekke om jeg er ledig på datoen dere har satt. Ved booking og avtaleinngåelse fakturerer jeg et reservasjonsgebyr på 5.000,-. Dette er innbakt i totalprisen, og når dette er innbetalt er dere garantert at dagen er booket kun for dere. Reservasjonsgebyret er ikke refunderbart.