7 gode grunner til å satse på høstbryllup

Bryllupsbilde fra vingård i Toscana, Italia. 

I 2016 ble det inngått 22.537 ekteskap i Norge. De aller fleste velger å gifte seg om sommeren. Men jeg ønsker å slå et slag for høstbryllup og heie på de som gifter seg i høstmånedene september, oktober og november. Her er 7 gode grunner til hvorfor du bør gifte deg om høsten. 

 Foto: Jan Ivar Vik - www.vikfoto.no

1. Fargene

Gjør meg en liten tjeneste aller først:

Klikk deg inn på Google.

Skriv «høstfarger», klikk søk og velg bilder.

Ta en kikk på alle høstbildene som dukker opp, og prøv å se for deg at du og din kjære står midt i et av disse høstlandskapene, omkranset av store trær med gule, røde og oransje blader.

Lukk øynene og se for deg at dere står der sammen, bare dere to, nygifte og lykkelige. At dere tusler i skogen eller i parken, hånd i hånd, stopper opp og kysser hverandre omgitt av disse vakre fargene.

At dere puster inn den deilige høstluften og nyter øyeblikket før dere går mot festlokalet, klare for tidenes bryllupsfeiring sammen med deres nærmeste familie og venner. 

Det burde være unødvendig å si det, men bryllup om høsten er magisk.

2. Lyset

Lyset om høsten er helt fantastisk.

Kanskje skyldes det at vi har kortere dager, at høstluften er renere etter at det har regnet mye eller at høstbladene reflekterer lyset annerledes. Akkurat den vitenskapelige forklaringen har jeg ikke.

Antakeligvis skyldes det fine lyset flere ting, blant annet at solen står lavere på himmelen.

Som fotograf opplever jeg at lyset om høsten er gøy å jobbe med. Her kan jeg utfolde meg kreativt med lys og skygger, motlys, silhuetter, de varme høstfargene og «lens flares» som er den effekten som oppstår når lyset treffer linsen i kameraet og danner gjenskinn i glasset. 

3. Været

I Norge har vi uforutsigbart vær. Det må vi jo bare forholde oss til.

Man er ikke garantert snø selv om det er vinter og man er ikke garantert sol og varmt vær om sommeren. 

Min anbefaling er å ta i mot det været som måtte komme med åpne armer og utnytte de mulighetene som været byr på, fremfor å se begrensningene. Og selv om de aller fleste ønsker seg sol, er ikke det nødvendigvis det beste for bryllupsbildene dine. 

4. Bryllupsreisen og bryllup i utlandet

Tenker dere at dere har lyst å dra på bryllupsreise etter bryllupet vil dere få de rimeligste ferieturene utenom sommersesongen.

Prisene på ferieturer til utlandet er mye rimeligere både på våren og på høsten, mens de skyter i været om sommeren når de fleste nordmenn skal ut og reise.

Planlegger dere bryllup i utlandet så vil nok også gjestene deres sette pris på at dere har tenkt på dette når dere har satt dato for bryllupet.

Drømmer du om å ha bryllup om høsten, men samtidig også ønsker deg litt varmere vær enn her hjemme - da kan jeg anbefale høstbryllup i Toscana: 

Klikk for å se flere bilder fra dette vakre bryllupet på en vingård i Toscana.

5. Unngå den travleste perioden for gjestene

Høsten er for de fleste av gjestene deres en roligere periode enn midt på sommeren.

Et vennepar av meg fortalte at de en gang var invitert til sju eller åtte bryllup på én og samme sommer. Selv om det er et ekstremt eksempel er det ikke uvanlig å være gjest i opptil flere bryllup i løpet av sommermånedene.

Og dette kommer i tillegg til andre gjøremål, prosjekter og feriekabaler som skal legges.

Tidligere var det gjerne slik at det var praktisk å legge bryllupet til sommerferien for at flest mulig gjester skulle ha mulighet til å komme siden de da hadde fri. I våre dager har man ikke fri på samme måte.

Veldig mange legger ferieplaner svært tidlig, mange har booket sydenferie, det er ganske vanlig å legge oppussingsprosjekter til sommeren osv. Mitt råd: gjør dere selv og gjestene deres en tjeneste ved å unngå den tiden av året med flest planer.

6. Velg leverandører fra øverste hylle

For oss fotografer er den mest hektiske perioden mellom mai og til begynnelsen av september.

Dersom du unngår denne perioden, men heller planlegger bryllup fra september og utover er sjansen mye større for at din favorittfotograf er ledig til å fotografere bryllupet ditt.

Det er jo fantastisk å kunne velge fra øverste hylle når du planlegger din store drømmedag. 

Unngår du høysesongen er sjansen større for at også andre bryllupsleverandører er ledige samtidig, som for eksempel bryllupslokalet, kirken, frisøren, bandet, DJ-en, blomsterdekoratøren osv. Det gjør det mye enklere for dere å legge planer for bryllupet. 

7. Høstbryllup = god stemning

Noe av det man drømmer om når man planlegger bryllup er at det skal være god atmosfære og god stemning.

Når høsten kommer, temperaturen synker og dagene blir kortere så innbyr dette til kvalitetstid innendørs sammen med gode venner. Vi nordmenn er eksperter på å kose oss inne om høsten, og høstbryllup er absolutt intet unntak.

Om sommeren legger jeg ofte merke til at bryllupsgjestene kan ha en tendens til å spre seg over litt større avstander før middagen, i pausene og under festen fordi været og den varme temperaturen tillater at man kan ta seg flere rusleturer og lengre røykepauser på forskjellige steder.

Mens bryllup om høsten innbyr til en mer intim atmosfære hvor brudepar og gjester får vært mer sammen fordi man i større grad oppholder seg inne - sammen.

Og det er jo derfor alle er i bryllupet; for å feire dagen sammen. Det er få ting som er så koselig som å kunne trekke inn i varmen med fyr i peisen, levende lys og noe godt i glasset. 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Blikkfangerne: 7 grunner til å planlegge høstbryllup.


Ønsker du mer info om bryllupsfotografering og flere gode tips?