Bokeh - Gi bildene dine en ekstra wow-effekt

portrettbilde-barn-fotograf-sarpsborg.jpg

Bokeh er en fotografisk betegnelse som refererer til områder i bildet som er ute av fokus.

Uttrykket kommer av det japanske ordet 'boke', som betyr uskarp. Jeg elsker å fotografere med liten dybdeskarphet. Det betyr at det er en stor forskjell på det som er i fokus, og det som er ute av fokus.

Motivet i fokus fremheves og kommer tydelig fram fra den uskarpe bakgrunnen.

Uttrykket bokeh brukes ofte om kvaliteten på de uskarpe områdene i bakgrunnen og hvor duse og visuelt tiltrekkende disse områdene fremstår. Det er ofte høylys som skaper de mest fremtredende bokeh-effektene, og for å få den fineste bokeh er det å foretrekke at disse er så runde som mulig.

Det er objektivets blenderåpning og dets evne til å skape en så rund form som mulig som er avgjørende. Blenderåpningen i objektivet er egentlig ikke helt rund, men består av en rekke lameller som sammen skaper en rund form.

Dyr optikk med stor blenderåpning gir som regel den fineste bokeh-kvaliteten, mens rimeligere optikk ofte skaper en mer fem- og sekskantet bokeh-form.

4 tips til bedre bokeh:

  • Stor blenderåpning gir finest bokeh. Den minimale dybdeskarpheten skiller motivet fra bakgrunnen.
  • Vær obs på bakgrunnen. Let etter de fineste bakgrunnspartiene, gjerne med noen lyse partier som stikker seg frem.
  • Bruk kameraets live-view. Bruker du skjermen på kameraet når du komponerer bildet er det enklere å visualisere hvordan sluttresultatet blir.
  • Manuell fokus gir deg størst kontroll på resultatet dersom det først og fremst er bokeh-effekten du er ute etter.
bryllupsbilde-bokeh-dybdeskarphet-brudebilde.jpg
Juletrelys med hjerteformet bokeh, fotografert med LensBaby og hjerteformet blenderåpning.

Juletrelys med hjerteformet bokeh, fotografert med LensBaby og hjerteformet blenderåpning.

Selv om det i læreboken er den runde bokeh-formen som foretrekkes er det ingenting i veien for å skape sine egene bokeh-former. Det kan du enkelt gjøre ved å klippe eller skjære ut tydelige, små figurer i papp og feste pappen med de utskårne formene foran objektivet. Figurene bør ikke være for store. Eller du kan gå til anskaffelse av en LensBaby med "Creative Aperture Kit" som i praksis er en samling blenderåpninger med kreative figurer som du setter foran på LensBaby-objektivet.