Slik tar du bedre bilder i snøen

vinter-foto-tips-eksponering-snø.jpg

Eksponering

Snøen reflekterer mye lys. Hvis større deler av bildet ditt består av snø vil lysmåleren i kameraet ditt tro at motivet er mye lysere enn det faktisk er. Kameraet blir rett og slett lurt.

Resultatet er at kameraet justerer dette ved å undereksponere bildet - altså gjøre bildet mørkere. Og snøen vil da fremstå som gråaktig. 

Og det vil vi vel ikke? Snøen skal jo være hvit!

Det du må gjøre er å overstyre automatikken - du må "tvinge" kameraet til å gjøre bildet lysere. Du kan gjøre det på flere måter.

  • Fotografere på manuell, og velge en lengre lukkertid og/eller større blenderåpning.
  • Fotografere på halvautomatisk program (f.eks. P eller blender-/lukkerprioritet) og vri hjulet som styrer eksponeringskompensasjonen ca ett helt trinn mot høyre.

Hvitbalanse

Hvitbalansen styrer fargetemperaturen i bildet - fra kald (blåaktig) til varm (gulaktig).

Det er ikke alltid den automatiske hvitbalansen henger helt med og ved fotografering i snø kan bildene lett få feil fargetemperatur. Du kan løse det ved å sette hvitbalansen til en av de forhåndsdefinerte innstillingene som passer det lyset du fotograferer i.

Det letteste er å prøve seg fram med de ulike symbolene. Skyter du i RAW-format kan du stille hvitbalansen i etterbehandlingen. Skyter du i JPG-format må du stille dette i kameraet før du tar bildene.

Les mer om hva jeg har skrevet om hvordan hvitbalansen påvirker bildet ditt, og hva du kan gjøre for å fikse hvitbalansen.

Etterbehandling

Alle bilder blir bedre med litt enkel etterbehandling.

Du trenger ikke Photoshop til mange tusen kroner for å få justert bildene dine på en god måte. Det finnes mange rimeligere og langt mer brukervennlige programmer.

Det er i de fleste tilfeller kun små justeringer som skal til for å heve fotografiet fra å være middels eller helt OK til å bli et bra bilde. Ofte kan det være nok å justere litt på lys, kontrast og fargemetning. 

Bonustips:

  • Kulden reduserer batterilevetiden på kameraet ditt betraktelig. Hold kamerabatteriet varmt i en lomme inn mot kroppen og ta det fram når du har planer om å fotografere. Da slipper du at kameraet sier stopp før de gode motivene dukker opp.
  • Et stort minnekort koster ikke så mye. Sørg for å ha et (eller flere) minnekort som har plass til så mange bilder at du slipper å tenke på plassen. Da er det bare å knipse i vei så lenge batteriet holder, og så velger du bare ut de beste bildene etterpå.
  • Ta mange detaljbilder i tillegg til de bildene du ellers ville tatt. Tar du f.eks. bilder av barna dine i snøen kan det være en god idé å ta noen bilder av de snødekte vottene, de små barneskoene i snøen, nærbilde av skøytene på isen osv. Slike detaljbilder er fine å ha til å dekorere med når du en vakker dag får tid til å lage en fotobok eller ramme inn bilder til barnerommet.

Lykke til med fotograferingen. Husk at det viktigste er å ha det gøy! :)