Slik tar du bedre hverdagsbilder av barna dine

Det magiske lyset

kypros-barn-solnedgang.jpg

Synes du det er vanskelig å ta gode bilder innendørs i mørke omgivelser?

Det er en utfordring for mange. Det enkleste er heller å utnytte lyset om dagen og ta bilder utendørs.

Selv synes jeg det fineste lyset er i den gyllne timen rundt soloppgang og solnedgang. Dersom jeg fotograferer midt på dagen forsøker jeg å finne områder med skygge hvor lyset er mykere, mer flatterende og det ikke er så harde kontraster.

Les også: Slik tar du bilder i mørke omgivelser uten blitz. 

Bli med på leken!

hverdagsglimt-hverdagsbilder-akebakken.jpg

Barn står ikke alltid stille. De vil leke!

By på deg selv og bli med på leken, ta med deg kameraet og fang moroa underveis. Ta bilder på barnas premisser, ha det gøy og la barna kose seg.

Pass på at barna ikke blir lei av at du til stadighet tar opp kameraet. Innimellom vil jeg anbefale deg å la kameraet og mobiltelefonen ligge slik at du virkelig er tilstede i leken sammen med barna dine :)

Gode belønninger

portrett-fotograf-sarpsborg.jpg

Noen barn elsker å bli tatt bilder av. Andre barn gjør ikke det.

Om du har barn i sistnevnte kategori kan gode belønninger kanskje være løsningen dersom du vil ha barna dine til å posere og følge dine instrukser. En premie etterpå kan gjøre at opplevelsen med kameraet blir lystbetont.

Men ikke sats på premiering hver gang, det kan skape gale forventninger. 

Personlig foretrekker jeg også heller andre premier enn godteri - feks. at barna kan få bestemme hva som skal være til middag eller at man har noen morsomme aktiviteter man kan finne på sammen senere på dagen.

Det beste kameraet er...

hverdagsglimt.jpg

Ikke vær redd for kamerautstyret. Tegn en grei forsikring og ta med deg kameraet på kanotur, i klatreveggen, på lekeplassen og på stranda.

Det er et kjent sitat som sier; «det beste kameraet er det du har med deg». Det hjelper lite om du har et fancy kamera dersom det ligger igjen i skapet hjemme.

Er dere en aktiv familie har dere kanskje allerede skaffet dere et actionkamera. Hvis ikke kan et GoPro-kamera være midt i blinken som et supplement til et kompaktkamera/speilreflekskamera. GoPro er vanntett, støvtett og kan brukes nær sagt hvor som helst.

Fang hverdagsøyeblikkene

hverdagsøyeblikk-barn-gråt.jpg

Hverdagen er ikke alltid et glansbilde. Ta vare på øyeblikkene og fang hverdagen slik den faktisk er, selv om det ofte er med både snørr, tårer, plaster og hele pakka.

Det er de ekte hverdagsøyeblikkene du ønsker å sitte igjen med når du blir gammel - ikke bare de oppstilte, glattpolerte, velregisserte solskinnsbildene.

Komposisjon

fototips-komposisjon.jpg

Hva kan du gjøre for at bildene skal bli bittelitt mer spennende å se på?

Det er ikke så mye som skal til for at de skal bli litt mer interessante. Tenk gjerne også hvordan du komponerer bildet ditt - hvordan du plasserer motivene i bilderammen.

Prøv å plassere barnet ut mot en av sidene fremfor at barnet er helt midtstilt - det gir ofte litt bedre dynamikk. Du kan gjerne også prøve å skape en naturlig ramme til bildet slik at fokuset rettes mot hovedmotivet ditt. Dette kan du feks. gjøre ved å fotografere gjennom åpninger i trær og lekeapparater.

Bildeserier

fototips-barn.jpg

Spesielt i gamle dager med analoge kameraer hadde man en tendens til å skulle spare litt på filmen og prøve å fange alt på ett og samme bilde, ofte resulterte det i oppstilte gruppebilder hvor alle kikket inn i kameraet med et påklistret smil.

Det blir fort uinteressant i lengden.

Fremfor å prøve å få med "alt og alle" på ett bilde anbefaler jeg ofte å heller ta flere bilder med ulike variasjoner - noen tett på, noen normale og noen tatt på avstand.

Bildene som ikke nødvendigvis er hovedmotivet kan bidra til å sette stemningen og være med på å fortelle historien din. Bildene kan du gjerne plassere ved siden av hverandre eller brukes til å lage en liten collage.

Tenk gjerne i bildeserier når du fotograferer, for eksempel 3 bilder som kan plasseres ved siden av hverandre.

Etterbehandling

fototips-etterbehandling.jpg

Til venstre: rett ut av kameraet. Til høyre: etter en liten runde i Adobe Lightroom. 

Bildene du tar fortjener litt etterbehandling. I de aller fleste tilfeller kan bildene bli en god del bedre ved å justere litt på lys, farger og kontrast etter at du har lagt inn bildene på maskinen din. Ofte er det kun små justeringer som skal til for å heve kvaliteten et hakk eller to.

Både PC og Mac leveres med programmer for enkel bildebehandling. Ønsker du flere og mer avanserte muligheter kan jeg sterkt anbefale Adobe Lightroom, et program skreddersydd for fotografer som byr på mange muligheter - samtidig som det er forholdsvis lett å lære seg.

Ikke glem...

fototips-bilder-av-barn.jpg

For meg som fotograf er det enkelt og naturlig å huske på kameraet når familien skal på tur. Jeg husker også å bruke det når vi «bare» er hjemme. Men jeg forstår godt at det ikke er slik for alle.

Merker du at det er lenge mellom hver gang du husker på å ta bilde av barna dine, og savner du å ha flere bilder å velge mellom de gangene du skal fremkalle bilder?

Kanskje kan det være en idé å skrive det opp i kalenderen eller sette på en alarm på telefonen slik at du husker å bruke kameraet. Men det aller smarteste er nok å ha kameraet liggende fremme, lett tilgjengelig.