Hvilken blenderåpning skal jeg bruke?

blenderåpning-dybdeskarhpet-fototips-afrika-mombasa-strand.jpg

Dette bildet fra stranden i Mombasa er tatt med en liten blenderåpning for å få mest mulig skarphet i alle fargene og detaljene. Her forstyrrer ikke bakgrunnen og det var ikke behov for en "blurry" (uskarp) bakgrunn. 

Hva er blenderåpning og hvordan påvirker det bildene dine?

Blenderåpningen er en fysisk åpning inne i objektivet. Åpningen kan justeres og størrelsen på blenderåpningen avgjør hvor mye eller hvor lite lys som skal slippes inn gjennom objektivet når bildet tas.

Derfor sier man at et objektiv med stor blenderåpning er lyssterkt, fordi det har evne til å slippe inn mye lys. Men i tillegg til å bestemme hvor mye lys som skal slippes inn har blenderåpningen en annen veldig viktig oppgave; blenderåpningen påvirker dybdeskarpheten i bildet.

Hvilken blenderåpning skal du bruke? Det kommer an på hva du tar bilder av og hvordan du vil at resultatet skal bli. Det finnes ingen fasit, men her er noen tips du kan ha som utgangspunkt.

Bilder som egner seg godt med stor blenderåpning:

stor-blenderåpning-liten-dybdeskarphet.jpg

Portrettbilder, bilder av mennesker, nærbilder, detaljer.

Bruk en stor blenderåpning hvis du vil at for- og bakgrunnen skal være minst mulig forstyrrende. Stor blenderåpning = liten dybdeskarphet. Det gjør at du kan få mest mulig fokus på det som faktisk er motivet - og resten blir uklart. Store blenderåpninger har små tall, for eksempel: 1.4, og 2.8. Disse fire bildene er tatt med blenderåpninger på mellom 1.4 og 2.8.

Les også: En stor blenderåpning slipper inn mer lys - det gjør det enklere å fotografere innendørs og på kveldstid uten blitz.

Bilder som egner seg godt med liten blenderåpning:

liten-blenderåpning-stor-dybdeskarphet.jpg

Landskapsbilder, interiørbilder, produktbilder, gatebilder.

Liten blenderåpning = stor dybdeskarphet. Det betyr at det som er i fokus og det som befinner seg i for- og bakgrunnen vil bli skarpt. Små blenderåpninger har store tall, for eksempel: 11, 16 og 22. Liten blenderåpning bruker man gjerne til bilder hvor man ønsker å ha skarphet gjennom hele bildet, fra forgrunn til bakgrunn. Disse fire bildene er tatt med blenderåpninger mellom 8 og 16.

Hvordan stiller du inn blenderåpningen?

Hvordan du stiller blenderåpning varierer fra kamera til kamera. Men som regel har kameraene en modus kalt A, Av eller Aperture priority. Her er det du som stiller blenderåpningen og kameraet bestemmer lukkertiden.

Jo mer kontroll du har på manuelle innstillinger, jo større er sjansene for at du får de resultatene du ønsker - og ikke de resultatene kameraet velger for deg. Da blir det straks mye gøyere å fotografere :)

Hvis du synes denne artikkelen var nyttig håper jeg du har lyst å dele den med venner og kjente på Facebook.