Hvordan ta bilder i dårlig lys uten blitz

IMG_4760.jpg

I mørke omgivelser vil kameraets lysmåler råde deg til å bruke en lang lukkertid for å få et brukbart eksponert bilde. Men den lange lukkertiden gjør at bildet blir uklart, og i de fleste sammenhenger ubrukelig. Tvinger du kameraet til å bruke en raskere lukkertid blir bildet for mørkt. Derfor må du gjøre noen grep. Her er tre-fire tips for fotografering i dårlig lys uten blitz:

1. Stor blenderåpning slipper inn mer lys

Blenderåpningen påvirker hvor mye lys som slippes inn til bildesensoren ("filmen") i kameraet. Jo større blenderåpning du har, jo mer lys slippes inn. Bruk derfor så stor blenderåpning som mulig. Stor blenderåpning = lite f/-tall.

Lyssterk optikk slipper inn mye lys og har et lite f/-tall. Standardoptikk som følger med rimelige kameraer har ofte f/5.6 som største blenderåpning. Du vil kanskje etter hvert finne ut at det ikke lyssterkt nok til å fotografere i situasjoner med lite tilgjengelig lys.

De rimeligste objektivene med blenderåpning på f.eks. f/1.4 koster fra 3-4000 kr, og kan være en god investering hvis dette er noe du savner. Stor blenderåpning gir også en fin og uklar bakgrunn. Bildet i denne artikkelen er skutt med vidvinkel og blender 1.4.

2. Høy ISO gir større lysfølsomhet

ISO er en betegnelse for hvor lysfølsom bildebrikken er. Dette kan du stille inn på kameraet ditt. ISO 100 egner seg godt på høylys dag, mens i dårlig lys må du høyere opp på skalaen.

Fordelen med høy ISO er at bildesensoren blir mer lysfølsom, og gjør at du kan fotografere i situasjoner med lite lys. Ulempen er at bildene blir kornete, og spesielt på rimelige kameraer kan du ikke bevege deg særlig høyre enn ISO 1000 før bildet blir så kornete at det ikke er brukbart. Bildet over er skutt på ISO 3200 med et kamera som tåler høye ISO-verdier godt uten for mye støy.

3. Vidvinkel krever mindre lys

En kort brennvidde (vidvinkel) gjør det lettere å få skarpe bilder i dårlig lys. Med vidvinkel trenger du ikke så rask lukkertid som med lengre brennvidder for å få tilstrekkelig skarpe bilder - forutsatt at det ikke er for mye bevegelser i motivet du fotograferer. Bildet over er skutt med 24mm. Zoom-objektiver er ofte mer lyssterke på vidvinkel enn om du zoomer helt inn. 

PS: En tommelfingerregel for å få skarpe bilder ved håndholdt fotografering er å bruke en lukkertid som tilsvarer tallet på brennvidden, eller raskere. I praksis betyr det at dersom du har et 50mm-objektiv bør du helt bruke en lukkertid som er raskere enn 1/50 sek. Med et teleobjektiv på 200mm bør du bruke en lukkertid som er raskere enn 1/200 sek. 

Lykke til!