Ta bedre bilder med kompaktkameraet ditt

Ønsker du å ta bedre bilder med ditt digitale kompaktkamera? Her er noen enkle tips som forhåpentligvis vil gjøre deg i stand til å utnytte ditt kompaktkamera på en bedre måte.

Det beste kameraet er det du har med deg

fototips-portrett-regn-kamera-kompaktkamera.jpg

Det er ikke noe poeng å ha et fint og dyrt kamera hvis du er redd for å ta det med deg ut på tur eller fordi det er så stort og tungt at du ikke gidder å drasse det med deg. Det beste kameraet er det du har med deg. Utnytt at du har et lite kamera og ta det med deg der du er. Er det et nytt kamera og du er redd for at det skal bli ødelagt eller stjålet kan du tegne en rimelig verdiforsikring hos ditt forsikringsselskap.

Naturlig lys

fototips-portrett-naturlig-lys-familiefoto.jpg

Utnytt det naturlige lyset som best du kan. Tar du bilder inne på dagtid kan det være en fordel å utytte lyset fra store vindusflater uten direkte sollys. Snu personen mot vinduet og se til at de får et jevnt lys i ansiktet. Tar du bilder ute kan det være en god ide å trekke inn i skyggen for å unngå mysende øyne og sterke skygger i ansiktet. Skyggen vil gi et jevnt lys som egner seg godt for portretter. Se også om du kan finne naturlige reflektorer i nærheten som kan gi et jevnt lys i ansiktet, for eksempel en stor hvit vegg. Er du nødt å ta bildene i sterkt sollys kan det være en god idé å skru på blitzen for å lette opp skygger i ansiktene.

Portrettmodus

kamera-portrettmodus-tips-teknikk-foto-barn.jpg

Mange kompaktkameraer har en ferdig innstilling for portretter, gjerne symbolisert med et ansikt. Skrur du på denne funksjonen vil kameraet velge den største blenderåpningen for å gi en mest mulig uklar bakgrunn for å fremheve motivet. Hvis du i tillegg zoomer helt inn (og tar noen skritt tilbake hvis det er nødvendig) vil bakgrunnen bli ytterligere mer ute av fokus. Ta mange bilder og husk å fokusere på øynene.

Fine nærbilder

foto-tips-kompaktkamera-macro-høst-blader.jpg

En av de store fordelene med kompaktkameraer er at de aller fleste kameraene har en glimrende macrofunksjon som gjør at du kan ta flotte nærbilder. Macrofunksjonen er ofte symbolisert med en blomst og gjør at kameraet klarer å fokusere selv om du kommer tett på motivet, ofte er det kun snakk om noen få centimeters avstand. For å få til noe lignende på speilreflekskameraer kreves ofte at en må gå til anskaffelse av et ekstra macroobjektiv. Det koster fort like mye som et bra kompaktkamera.

Fotografering i mørke omgivelser

foto-tips-fotografering-mørket-kamera.jpg

Kompaktkameraets kanskje største utfordring er fotografering i lite lys. Man ønsker som regel å bevare stemningen og samtidig unngå det typiske blitzbildet hvor personen du fotograferer blir likblek og opplyst mot en helt sort bakgrunn. Prøv å eksperimenter med bruk av lang lukkertid (1/10-1/30 sek) og blitz hvis du fotograferer i slike mørke omgivelser. Den lange lukkertiden gjør at du kan klare å hente inn detaljer fra lys i omgivelsene, mens blitzen gjør at den du fotograferer fryses og blir skarp. Med litt trening kan du få både stemningsfulle og stilige bilder ved å bruke denne teknikken. Beveger du kameraet litt mens eksponeringen foregår kan du få lysstriper fra lyset i rommet som kan gi kule effekter.

Se lys og skygger

foto-lys-skygger-refleksjoner-tips-kamera.jpg

Du trenger ikke et perfekt kamera for å fange gode motiver. Det handler i mye større grad om å SE motivene, være kreativ og prøve nye ting. Lek deg med lys, skygger, refleksjoner og abstrakte motiver.

Varier utsnitt og kameravinkel

kamera-speilrefleks-vinkel-perspektiv-blomst-prestekrage.jpg

Ta noen bilder nærme, og noen bilder langt ifra. Noen nedenfra og noen ovenfra. Varier måten du fotograferer på. Det gir et mer variert og spennende resultat fra feriebilder, bilder av barnebarna eller hva det måtte være. Ta mange bilder slik at du kan plukke ut de beste i ettertid.