3 enkle tips: Slik får du uklar bakgrunn på portrettbilder

fototips-uklar-bakgrunn-bokeh-blender-lukkertid.jpg

På portrettbilder ønsker man gjerne å gjøre bakgrunnen så uklar og uskarp som mulig for at personene man fotograferer skal komme tydelig frem uten å bli forstyrret av rotete elementer i bakgrunnen.

Med andre ord er man ute etter å skape en liten dybdeskarphet

Dybdeskarpheten avhenger hovedsakelig av tre faktorer:

1. Blenderåpningen

Stor blenderåpning gir en uklar bakgrunn. Vi sier at det skaper en liten dybdeskarphet.

Det enkleste er å sette kameraet på A/Av-innstilling (aperture = blenderåpning), og velge det minste tallet på skalaen (f.eks. 1.4, 2.8 eller 4.0). Du kan også bruke manuell innstilling, eller portrettmodus dersom du har det på ditt kamera.

Blenderverdiene blir ofte skrevet med f/ foran (f/1.4, f/5.6 osv), men på kameraet ditt står det sannsynligvis bare tall.

Lite tall = stor blenderåpning, og stor blenderåpning gir liten dybdeskarphet. Ja, det er litt bakvendt – men sånn er det. Selv fotograferer jeg ofte på store blenderåpninger fordi det gir en fin, dus og uklar bakgrunn som ikke forstyrrer.

Les også: Hvilken blenderåpning skal jeg bruke? 

2. Brennvidde/objektiv

Brennvidden forteller hva slags objektiv du har og er angitt i millimeter. Objektivet på kameraet kan grovt sett deles inn i tre hovedkategorier:

  • vidvinkel (kort brennvidde, fra ca. 10-35mm)
  • normal (moderat brennvidde, fra ca. 35-70mm)
  • tele (lang brennvidde, fra ca. 70mm og oppover).

Jo lengre brennvidden er, jo mer uklar blir for- og bakgrunnen i bildet.

Ønsker du mest mulig uklar bakgrunn er derfor normal- og teleoptikk å foretrekke til klassiske portretter. Selv bruker jeg gjerne 85mm til portretter. Har du et zoomobjektiv kan du "zoome helt inn" for å få lengst mulig brennvidde.

3. Avstand til motiv og bakgrunn

Dette er viktig! Plasserer du personen med stor avstand til bakgrunnen blir bakgrunnen mer ute av fokus. Hvis du i tillegg går nærme den du fotograferer blir bakgrunnen ytterligere mer uklar.

Konklusjon

For å få en mest mulig uklar bakgrunn på bildene dine følger du bare disse tre enkle reglene: bruk en stor blenderåpning, et objektiv med lang brennvidde (f.eks. teleoptikk) og sørg for at personen du fotograferer ikke står veldig nærme bakgrunnen. 

Bonustips:

  • Fokuset bør ligge i øynene på modellen. Med liten dybdeskarphet skal det ikke mye til for å fokusere feil. Ta derfor mange bilder!
  • Lær deg å bruke det utstyret du har før du vurderer å kjøpe nytt, bedre og dyrere utstyr. Nytt, bedre og dyrere utstyr er minst like vanskelig å lære seg å bruke.
  • Det er ikke bakgrunnen som er det viktige i et portrett! God kommunikasjon med de du fotograferer er alfa og omega.