Slik bruker jeg Dropbox - privat og profesjonelt

fotograf-dropbox-dele-bilder-filer.jpg

Dropbox er et genialt verktøy som jeg bruker flittig, både privat og profesjonelt.

Kort fortalt er Dropbox en mappe på datamaskinen din som automatisk synkroniseres via nettet. Det gjør at du får tilgang til nøyaktig det samme innholdet på en annen datamaskin, eller via telefonen og nettbrettet - samtidig som du har en ekstra sikkerhetskopi av filene online.

Tjenesten er gratis, med muligheter for å betale for utvidet lagringsplass ved behov. Jeg bruker bare gratis-versjonen og det fungerer utmerket. Mer om det nederst i artikkelen.

Deling av mapper

Med Dropbox kan flere personer jobbe sammen om et prosjekt i en delt mappe. Det du legger i mappen blir tilgjengelig for de andre som du har gitt tilgang.

De kan fortsette å jobbe på den filen du opprettet eller legge til andre filer. Alt er i sync. Og det fungerer veldig bra! Jeg bruker dette spesielt med bedriftskunder.

Faste kunder har for eksempel egne mapper som alltid er delt mellom meg og kunden. Når jeg er ferdig med et prosjekt og skal overlevere bilde legger jeg de bare over i den delte mappen og bildene blir automatisk lastet opp på nett - og lastes samtidig automatisk ned på kundens maskin. Sømløst. En liten mail til kunden for å si at bildene er levert - vips! Enkelt og greit.

Deling av filer og link til nedlasting

De fleste av mine kunder er privatpersoner. Jeg leverer da stort sett bildene mine i et online passordbeskyttet galleri. Men om jeg skal sende avgårde videoer, store vedlegg eller bilder til enkelte bedriftskunder er det enkelt å kunne sende en link slik at kunden kan klikke seg inn og laste ned bildene selv. Det kan jeg gjøre på minst to måter.

  1. Opprette en mappe med alle kundebildene i, og dele denne. Når kunden åpner linken jeg sender vil vedkommende kunne se igjennom samtlige bilder i et album, og selv velge hvilke som skal lastes ned ved å høyreklikke på bildene. 
  2. Legge alle bildene i en zip-fil og dele denne. Ved å gjøre det på denne måten kan kunden enkelt laste ned alle bildene i ett.

For kunder med trege nettforbindelser er kanskje alternativ 1 å foretrekke siden alle bildene samlet i én fil tar veldig stor plass. Uansett hvilken metode du velger er det veldig enkelt, både for deg og for de som mottar linken.

Synkronisert på tvers av maskiner

Jeg har to datamaskiner. En stasjonær på kontoret, og en bærbar som befinner seg i stua når jeg ikke er ute og reiser.

Viktige filer og filer som jeg bruker ofte har jeg liggende i Dropbox. Med en relativt rask nettforbindelse er dette like enkelt og kjapt som å dele mapper lokalt på nettverket, kanskje også enklere.

Fordelen er at mappen alltid er synkronisert mellom maskinene - også når en av maskinene befinner seg utenfor huset.

Tilgjengelig overalt

Innholdet i Dropbox mappen din er tilgjengelig overalt på PC/Mac, og på telefon og nettbrett så lenge du har en nettforbindelse.

Foruten bilder jeg sender til kunder er dette typiske ting jeg har lagret på Dropbox:

  • min egen logo i alle varianter
  • screenshots
  • kjørebok
  • dokumenter og presentasjoner
  • bilder og innhold jeg skal publisere på nett osv.

Skal jeg holde foredrag et sted legger jeg alltid en kopi av presentasjonen i Dropbox-mappen, slik at presentasjonen er tilgjengelig selv om Mac-en min skulle finne på å havarere eller bli frastjålet rett før foredraget. Og skal jeg kjapt ta med meg noen bilder for å vise frem på farten, enten på telefon eller nettbrett, synes jeg det er vel så enkelt å vise dette via Dropbox fremfor å først måtte laste bildene over på telefonen eller nettbrettet. 

Bonustips: Slik får du mer gratis lagringsplass på Dropbox

Når man registrerer seg hos Dropbox får man 2GB gratis lagringsplass. Det holder sikkert for de fleste. Hvis ikke er det mulig å kjøpe mer lagringsplass ved behov. Men det beste er at man kan opparbeide seg mer gratis lagringsplass veldig enkelt. Her er noen forslag:

  • Buk denne linken når du registrerer deg, så får du autoamtisk 500MB ekstra lagringsplass.
  • Inviterer du venner og kjente får du og vennene dine 500MB for hver av dem som registrerer seg etter å ha fulgt dine anbefalinger.
  • Du kan også få ekstra lagringsplass gratis ved å bruke Dropbox for å komme med tilbakemeldinger til produsenten.

Flere nyttige fototips finner du her: