Slik blir du en bedre bryllupsfotograf

bryllupsfotograf-sarpsborg-fredrikstad.jpg

Her er mine 17 beste tips til deg som ønsker å bli en bedre bryllupsfotograf

1. Hva ønsker brudeparet seg?

Vær tydelig på hva brudeparet kan forvente seg av deg som fotograf. Fortell hva de får, og hva de eventuelt ikke får. Gjør tydelige avtaler for dagen og avklar hvilken rolle du har som fotograf. Misforståelser kan lett oppstå, men de kan heldigvis også lett unngås.

2. Det enkle er ofte det beste!

Dropp rekvisitter. Dropp store studiolamper. Dropp stativ. Fokuser på det viktigste og gjør det så enkelt som mulig både for deg selv og brudeparet. La i alle fall ikke alt det andre gå på bekostning av den gode stemningen du ønsker å formidle.

3. Kameraer.

Sørg for at kameraene dine takler høye ISO-verdier uten å gi for mye bildestøy, dersom du har planer om å fotografere innendørs. Ha alltid et kamera i bakhånd i tilfelle uforutsette hendelser. 

4. Objektiver.

Du må ha lyssterke objektiver. Minst f/2.8 eller helst enda mer lyssterk optikk. Store blenderåpninger gir kreative muligheter og gir rom for fine uklare og duse bakgrunner, og ikke minst muligheten for å fotografere innendørs uten blitz.

Les også: Mine topp 3 objektiver til bryllupsfotografering.

5. Blitz.

Trenger du blitz bør det være en ekstern blitz. Kameraets innebygde blitz bør aldri brukes. Vinkler du blitzen i taket eller veggen bak deg får du et langt mer flatterende og behagelig lys. Men husk at dersom du fotograferer i kirken eller under festen vil blitzen tiltrekke seg mye oppmerksomhet og i mange tilfeller virke forstyrrende. 

6. Alltid ha en plan B.

Hvor tar dere bildene hvis det regner? Har du dobbelt opp med fotoutstyr i tilfelle noe blir ødelagt i løpet av dagen? Alltid ha en reserveplan – uansett!

Les også: Hjelp! Bryllupsbilder i regnet?!

7. Utnytt det naturlige lyset.

Unngå direkte sollys og styr unna kjedelig lys innendørs. Let etter det fine, naturlige lyset. Oppsøk skyggeområder i parken eller lyset fra store vinduer dersom du tar bilder inne. Lær deg å se hvordan lyset faller og hvordan det å vende brudeparet mot lyset påvirker bildene dine. Let etter naturlige reflektorer der du skal ta bildene, for eksempel lyse vegger.

8. By på deg selv!

De fleste føler seg ukomfortable foran kameraet. Tenk deg da hvordan det er å bli fotografert på den viktigste dagen i livet ditt, stivpyntet og hvor du kanskje er lettet over å være ferdig med vielsen og samtidig ganske nervøs for talen du skal holde senere på kvelden. Det er i aller høyeste grad din oppgave som bryllupsfotograf å klare å løse opp stemningen, få dem til å slappe av, kose seg og ha det gøy sammen foran kameraet. Bryllupsfotograferingen skal være en hyggelig opplevelse. 

9. Vær positiv. Smil!

Hvis du som fotograf er dårlig forbredt, nervøs og stresset vil det speiles i dem du tar bilder av. Det er viktig at du smiler, slapper av og koser deg med jobben. Har du det gøy og du gir tydelig uttrykk for at du trives med jobben vil det bidra til den stemningen du er på jakt etter - og bildene vil garantert bli mye bedre.

10. Batteri og minnekort.

Ikke spar på noe når det gjelder ekstra batterier og flere minnekort til kameraet ditt. Kjøp kun minnekort fra kjente merker, og sørg for å ha flere minnekort enn du trenger.

11. Lag gjerne en huskeliste.

Er du redd for å glemme noe? Lag en liste. Har du en liste du kan sjekke av når du pakker fotoutstyr er du sikker på å ikke legge igjen viktig utstyr hjemme. Og er det motiver og detaljer du er redd for å glemme underveis kan du også ha en sjekkliste på dette hvis dette er til hjelp for deg.

12. Varier!

Varier utsnittet med å ta bilder både nærme og langt unna. Komponer bildene dine både kreativt og tradisjonelt. Varier kameravinkel ved å ta bilder høyt og lavt, ovenfra og nedenfra. Øk dynamikken ved å leke med dybdeskarphet, lukkertid og ulike brennvidder.

13. Ta mange bilder!

Jeg kan lett ta 4-5000 bilder iløpet av en heldagsfotografering i bryllup. Det handler ikke om å ta flest mulig bilder, men om å ha nok bilder å velge i etterpå. Gi deg selv luksusproblemet ved å måtte velge bort noen gode bilder for å sitte igjen med de aller beste. Som regel velger jeg ut 10% av bildene som jeg behandler og sender fra meg til brudeparet.

14. Øvelse gjør mester.

Sånn er det med alt, også med fotografering. Hent inspirasjon fra andre fotografer, vær engasjert i miljøet, spør andre fotografer hvis du lurer på noe og ikke minst øv deg på de tingene du føler du ikke mestrer så godt. Men for all del; øvingen må skje før bryllupet slik at du er trygg på det du skal gjøre.

15. Detaljer.

Et bryllup er fullt av små og store detaljer og lite er overlatt til tilfeldighetene. Det kan være alt fra brudebukett, mansjettknapper og ringer til bordkort, dekorasjoner og kakebord. Bruden elsker detaljbilder.

16. Etterbehandling.

Fotograferingen er bare en bitteliten del av jobben. Et bilde er ikke ferdig før det er fremkalt i det digitale mørkerommet. Fotograferer du i RAW har du mulighet til å få enda mer ut av bildene dine i etterbehandlingen. RAW utnytter potensialet i kameraet bedre enn JPEG.

17. Overrask!

Tilby brudeparet det lille ekstra og gi dem mer enn de har betalt for.