Slik skaper dere masse liv på kirketrappen etter vielsen

Bryllupsgjestene kaster roseblader på brudeparet etter vielsen i Fagerborg kirke i Oslo

Dere drømmer om magiske bilder på kirketrappen med konfetti og såpebobler, god stemning og masse liv. 

Men så er dagen der. Dere kommer ut av kirken og ingen av gjestene har med seg verken ris, såpebobler eller noe annet. Og stemningen ble ikke helt slik dere hadde håpet på.

Faktum er at dersom dere som brudepar ikke har planlagt hva som skal skje eller delegert ansvaret til noen av vennene deres, er sjansen små for at noen har tatt initiativ til slike ting selv. 

Så her er greia: 

Med veldig enkle grep kan dere legge til rette for fantastisk stemning etter vielsen. Bittelitt planlegging er alt som skal til for å skape en opplevelse som verken dere eller gjestene deres vil glemme med det første.

Og bildene vil bli magiske, tro meg! 

Her er mine tips til hvordan dere kan skape masse liv og god stemning etter vielsen, basert på mange års erfaring som bryllupsfotograf. 

Riskasting på kirketrappen

Å kaste ris mot brudeparet etter vielsen er et fruktbarhetsrituale fra gammelt av.

Tradisjonen har avtatt litt i moderne tid, blant annet fordi noen mener at ukokt ris er dødelig for småfugler som spiser det.

Det er en myte skal man tro en del eksperter. Fugler er smarte og spiser generelt ikke mat de ikke tåler. Men dersom dere vil være helt sikker på å ikke skade småfugler kan gjestene få utdelt solsikkefrø i stedet.

Uansett om det er ris eller solsikkefrø som blir kastet; det skaper masse liv og latter og bildene blir så mye mer levende!

Såpebobler er gøy! 

sapeboler-kirketrappen-vielse-rygge-kirke

Det er alltid en god idé å engasjere gjestene med noe de kan gjøre etter vielsen.

Og såpebobler er kjempemorsomt, både for store og små.

Men de små bryllups-såpeboblene man får kjøpt blir ikke så synlige på bildene. Erfaringsmessig er det vanskelig å få til at alle gjestene blåser såpebobler samtidig og at de står plassert riktig i forhold til vindretning. 

Mitt tips er derfor: 

Vil dere ha perfekte såpebobler på bildene kan dere gå til anskaffelse av et par såpeboblemaskiner og overlate hovedansvaret til et par av gjestene. Ha dette i tillegg til såpebobler til alle gjestene, så ser det mer naturlig ut. 

Det høres kanskje litt voldsomt ut med såpeboblemaskiner, men de er verken spesielt dyre, store eller bråkete. De er heller ikke vanskelige å håndtere.

Såpeboblemaskiner fås kjøpt i vanlige leketøysbutikker til 50-150 kr. pr. stk. Selv de rimelige modellene kan blåse hundrevis av bobler i minuttet. Dette kan jo være en fin oppgave - og ikke minst gave - til små brudepiker og brudesvenner. 

Konfetti starter festen

Alle synes det er gøy med konfetti.

Konfetti skaper masse liv på kirketrappen og bildene blir kjempestilige.

Det finnes spesialkonfetti til bryllup som er biologisk nedbrytbar. Det gjør ryddejobben etterpå litt lettere. Konfetti finnes forøvrig i alle mulige farger og fasonger, til og med egne konfettikanoner. Det er også fullt mulig å lage konfetti selv.

Roseblader er stilfullt

Det kan tenkes at dere ikke liker såpebobler eller ikke vil ha konfetti i håret. Da kan roseblader være perfekt. Kjøp inn roseblader som matcher fargene på brudebuketten eller øvrige detaljer. Det blir så utrolig fine bilder og skaper god stemning utenfor kirken. 

Streamers blir mer populært

Streamers er veldig vanlig i USA, men er et nokså ukjent fenomen i Norge.

Det er rett og slett stoffstrimler som gjestene vifter med - for eksempel når brudeparet kommer ut av kirken - og er perfekt dersom kirken ikke tillater riskasting eller konfetti.

Men det finnes også andre varianter med strimler/lenker av papir eller stoff som kan kastes mot brudeparet. Gjør litt research og finn ut om dette kanskje kan være noe for dere.

Et bildesøk på "wedding streamers" vil gi dere masse kreativ inspirasjon.

Del ut boller til sultne gjester

boller-kirketrappen-kirkekaffe-vielse-bryllup

Be noen av vennene deres om å bake boller eller rundstykker som dere kan dele ut etter vielsen. Det kommer til å bli satt veldig stor pris på.

Det er lenge siden frokost, og fortsatt en stund til middagen starter, så gjestene deres kommer til å elske å få servert noe å spise etter vielsen.

Det er en hyggelig gest som viser at dere har tenkt på gjestene deres og at dere setter stor pris på at de er der sammen med dere for å feire dagen deres. 

Noen praktiske tips til slutt

Husk å rydde etterpå. Eller rettere sagt: dere bør delegere ryddeansvaret til noen av vennene deres.

Husk også at enkelte kirker kan ha forbud mot å kaste ris, konfetti osv. blant annet på grunn av et trangt tidsskjema mellom hver vielse eller fordi de er redd for at det skal bli liggende mye søppel igjen etterpå.

Kanskje kan dere få tillatelse dersom dere gjør en tydelig avtale om at det blir ryddet opp etterpå. Med litt research og planlegging kommer dette til å gå kjempebra.

Spør en av gjestene deres eller toastmasteren om å organisere en naturlig passasje mellom gjestene deres som dere kan gå gjennom mens det blir kastet ris, konfetti, roseblader eller hva det måtte være.

Når dere har familie og venner på hver side kan dere få øyekontakt og se alle gjestene deres før dere forlater kirken. Det vil automatisk gjøre at dere stråler mer, får mer naturlige smil, slapper mer av og det er hyggelig at gjestene blir mer synlige på bildene. 

Uansett hva dere planlegger: Dere må ikke glemme at bildene deres blir best om dere tør å by litt på dere selv.

Husk at det er deres dag og dere kan gjøre akkurat det dere vil. Juble på kirketrappen, komme dansende mot bilen eller gjøre noe annet som ikke er forventet at dere skal gjøre.

Slipp følelsene løs, kos dere og ha det gøy! Det blir det gode bilder av. 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Blikkfangerne


Ønsker du mer info om bryllupsfotografering og flere nyttige tips?