Slik unngår du kondens i kameraet når det er kaldt ute

vinter-natur-oslo-aker-brygge-ferje.jpg

Selv om våren nærmer seg med stormskritt er det fortsatt kaldt i store deler av landet. Jo kaldere det er ute, jo større er temperaturforskjellen fra ute- til innetemperatur. En rask temperaturforandring kan i beste fall skape litt dugg på utsiden av kameraet. I verste fall kan det danne seg fuktighet på innsiden av kamerautstyret ditt. Finelektronikk og fuktighet er ikke bestevenner.

Her er noen enkle tips for å unngå problemer med kondens på kamerautstyret ditt.

Det viktigste er å unngå en veldig brå overgang mellom vinterkulde og stuevarme.

Det enkleste du kan gjøre er å la kamerautstyret ligge i sekken når du tar det med deg inn. Sekken vil i mange tilfeller bidra til å isolere slik at overgangen mellom ute- og innetemperatur går gradvis. Ved å unngå den brå overgangen mellom kaldt og varmt minimerer du risikoen for skader på kameraet. La det ligge i sekken helt til det er akklimatisert. Det kan ta opptil flere timer.

Alternativt kan du pakke kameraet inn i en tett plastpose før du tar det med deg inn i varmen. Det er veldig viktig at posen er helt tett, ellers vil det danne seg fuktighet på innsiden av posen og da er litt av poenget ute ;) Det er også viktig å huske på å pakke kameraet inn i posen før du tar det med deg inn.

Les også: Slik beskytter du kameraet mot regn og snø (på en billig måte)

Er du som meg er det alt for lenge å vente i timesvis før du kan se på bildene du har tatt. Ta derfor ut minnekortet før du går inn, slik at du (ved hjelp av en kortleser) kan laste inn bildene på maskinen. Da slipper du å vente på kameraet :)

Et lite ekstratips i vinterkulden: Batterilevetiden synker betraktelig når det er kaldt ute. For at batteriet i kameraet skal vare lengst mulig i vinterkulden er det en god idé å oppbevare dette nær kroppen slik at det holder seg varmt. Sett det i kameraet når du trenger det, og ta det ut og hold det varmt mellom fotograferingene.