Glimt fra en seiltur langs svenskekysten

seiltur-seilbat-norge-sverige-ramso-vederoerna-001.jpg

Hvordan det har seg at jeg ble invitert med på seiltur husker jeg egentlig ikke. Jeg mistenker det var fordi skipperen trengte en real utfordring med å måtte hanskes med fire landkrabber ombord, altså en hel besetning uten seilerfaring fra tidligere. 

Men det var en skikkelig trivelig tur. 

Vi seilte nedover kysten forbi Hvaler og Koster og la til kai ved Ramsö syd for koster. Ramsö er et gammelt fiskevær som i bunn og grunn består av en sjarmerende gjestehavn, fine turområder og en nedlagt sjøredningsstasjon. 

Her tilbragte vi natten ombord i båten. Jeg hadde på vekkerklokka tidlig dagen etter for å få med meg soloppgangen over de små øyene omgitt av rorbuer, flott havutsikt og mange små båter.

Et av turens mange høydepunkter: 

Å få servert nybrygget kaffe fra en profesjonell barista i båten etter å ha kommet tilbake fra en liten tur med kameraet, til lyden av rolige bølgeskvulp og måkeskrik i det fjerne - det er få ting som slår akkurat det.

Etter en god frokost seilte vi videre sydover, i retning Väderöarna, en øygruppe bestående av et hundretalls holmer og skjær. Mottoet på Väderöarna er tydeligvis "Andas in, andas ut - njut". Ganske passende.

Jeg var tidlig oppe dagen derpå også for å få med meg soloppgangen over Väderöarna. Ikke noe stort problem å stå opp tidlig, antakeligvis er kroppen min innstilt på "stå opp med utålmodig treåring"-modus. Han pleier nemlig å våkne aaaalt for tidlig om morgenen :) 

Etter en fin morgentur, frokost og kaffe i sola kastet vi loss og tok fatt på turen hjemover. 

Men... vi fikk tid til en aldri så liten selsafari.

Og seler er skikkelig stilige dyr! Her haglet ordspillene blant mannskapet, selsagt. Jeg er godt fornøyd og fikk et veldig bra selbilde. Og fikk tatt mange fine selfies. Det er klart det gjør noe med seltilliten! Jaja, nok selskryt. 

Takk for turen, gutter! Sjekk ut bildene mine under. 


Noen av mine favorittbilder fra Ecuador

I 2008 ble jeg spurt om jeg kunne tenke meg å dra på jobb til Ecuador. Selvfølgelig hadde jeg lyst til det! Kort tid senere satt jeg på flyet og etter en mellomlanding i Miami var jeg tilbake i mitt andre hjemland. 

Jeg er født i Ecuador og tilbragte mine første leveår der. Det var en spesiell opplevelse å være tilbake. Jeg har ikke delt så mange av bildene mine fra turen. Tenkte derfor å plukke ut noen favoritter som jeg kunne dele med dere, noen av de øyeblikkene jeg husker spesielt godt. 

fiske-andes-fjellene-ecuador-indianer

Å være med på fisketur i Andesfjellene rundt 2500 m.o.h. var en fantastisk opplevelse. 


chifles-ecuador-banan-snacks

Chifles! Frityrstekte bananer med salt. Mmmmm! Det er så rart hvordan man gjerne husker inntrykk av smaker og lukter bedre enn visuelle inntrykk fra man var mindre. Jeg husker godt chifles fra jeg var liten, enda jeg bare kan ha vært 4-5 år forrige gang jeg spiste det. 


guayaquil-ecuador-slum-jente

Etter en slik tur sitter man igjen med utrolig mange inntrykk som tar lang tid å fordøye. 


Cerro-Santa-Ana-portrett-ecuador

Jeg husker jeg kalte dette bildet "Gatos". Det betyr katter på spansk. 


fotball-guayaquil-ecuador-tribune

Vi fikk utrolig nok tak i billetter til et av de store lokaloppgjørene i fotball. Og for en stemning det var på den fullstappede tribunen! Rett foran meg lå det en mann på tribunen og sov. Ganske godt gjort med det lydnivået. 

Utenfor stadion, fra en litt småluguber trillevogn, solgte de den beste hamburgeren jeg noen gang har smakt...


farlige-veier-ecuador

Vi var vitne til ganske mange sinnsyke forbikjøringer og mye galskap på veiene. 


barn-ecuador

Langs veien får man kjøpt mye rart. Små, levende kyllinger blant annet. 


fotball-barn-slum-guayaquil-ecuador

Det var moro å være med de lokale heltene å spille fotball om kvelden. 


slum-guayaquil-barn-ecuador

Hverdagsglimt fra slummen utenfor Guayaquil. 


iguan-guayaquil-park-ecuador

I en av parkene i Guayaquil går iguanene fritt omkring. Ikke vanskelig å få øye på dem, verken på fortauet eller i trærne. 


salinas-ecuador-strand-sol-vann

Det ble tid til litt ferie og avslapping også. Salinas er ikke det verste stedet å tilbringe et par dager med fotball på stranden, vannscooter og soling. 


Quechua-indianer-skole-jente-ecuador

Vi besøkte en av barneskolene for de lokale Quechua-indianerne.


portrett-jente-guayaquil-ecuador

Et av mine favorittportretter fra Ecuador-turen min i 2008. 


landskap-andesfjellene-ecuador-canar

Landskapet i Andesfjellene er både vakkert og ugjestmildt og været skifter fra minutt til minutt.  


glade-barn-ecuador-indianere-canar

En helt vanlig dag på vei til skolen... 

Jeg håper ikke det er så lenge til neste gang jeg får mulighet til å dra tilbake. 


Cinque Terre - en liten reiseblogg fra Italia

Cinque Terre ("De fem land") er et område på vestkysten av Italia, bestående av fem små fiskerlandsbyer.

Hele Cinque Terre står på UNESCOs verdensarvliste og har status som nasjonalpark. Her finner du verken McDonald's, prangende neonskilt, forstyrrende biltrafikk eller store kjøpesentre.

Cinque Terre er blitt et populært reisemål i Italia på grunn av den fantastiske beliggenheten, det heftige landskapet og de fem godt bevarte byene med røtter tilbake til middelalderen. 

Hvordan havnet jeg akkurat her?

Jeg hadde aldri hørt om Cinque Terre før jeg tilfeldig kom over et bilde Instagram. Jeg ante ikke hvor det var, men visste bare at DIT har jeg lyst å dra. Bildet lignet litt på det i toppen her. Jeg var solgt. Etter litt research fant jeg ut at bildet jeg hadde sett var fra Manarola, en av de fem byene i Cinque Terre. 

Det tok ikke lang tid før jeg satt på flyet på vei til Italia.

Jeg dro utenom sesongen, og det er jeg glad for. Jeg fikk oppleve mer av den autentiske atmosfæren i de små byene. Som bestefaren som blåste såpebobler med barnebarnet sitt. Eller de eldre damene som spilte kort ute om kvelden, i høylytt diskusjon om noen uklare spilleregler. Små øyeblikk man ikke får med seg dersom det er overfylt av turister. 

Cinque Terre er et perfekt sted for å roe ned og koble av. Her er det et rolig tempo, lite bråk, en unik atmosfære og rett og slett et veldig hyggelig område å tilbringe noen dager. 

Til tross for det svært kuperte og utilgjengelige terrenget med høye fjell og bratte klipper som stuper rett ned i havet, har menneskene her tilpasset seg omgivelsene på en unik måte i århundrer.

Cinque Terre er kjent for vindyrking og vinen fra området er anerkjent. At det i det hele tatt er mulig å dyrke noe som helst i dette området er for meg en gåte. 

Jeg tok fly til Pisa og tok toget derfra til La Spezia, med et togbytte i La Spezia videre mot Cinque Terre. Det er ganske oversiktlig og greit å ta seg frem med tog i Italia. Bare husk at det kan være lurt å pakke litt lett fordi det kan bli litt gåing fra togstasjonen til hotellet.

De fem byene i Cinque Terre

Cinque Terre består av følgende byer, fra sør til nord: 

Riomaggiore har en hovedgate, en havn, et slott, en kirke, et apotek og en rekke restauranter. Dette er den byen som ligger nærmest La Spezia. Følger du stien langs havet kalt Via dell'Amore, kjærlighetsveien, kommer du til Manarola. 

Manarola (bildet øverst) er min personlige favoritt blant de fem byene og var ene og alene utgangspunktet for at jeg bestemte meg for å dra til Cinque Terre. Bare se på den! Utrolig koselig by og jeg ble ikke skuffet. Tvert imot.

Jeg bodde på Hotel Marina Piccola som ligger nesten helt nede ved havnen. Koselig lite hotell med sentral beliggenhet og helt grei standard. Hotellfrokosten serveres på langbord som gjør det lett å komme i snakk med de andre gjestene. Jeg fikk blant annet flere gode tips til hva jeg burde se i Cinque Terre mens jeg var der. Personalet er veldig hyggelig og behjelpelig. 

I Manarola finner du postkontor, butikker, kafeer, hoteller og restauranter. Denne byen er ikke like turistifisert som flere av de andre byene. Det er deilig. I Manarola får du servert fersk fisk og skalldyr hos noen av byens fiskerestauranter. Om du foretrekker pizza anbefaler jeg Il Discovolo som ligger i hovedgaten. Nydelig pizza, og Enrico som jobber der er utrolig hyggelig. Det må være den blideste pizzabakeren jeg har møtt. Ta gjerne med deg pizzaen og nyt den på den åpne plassen nede ved sjøen. 

Corniglia er den minste av byene i Cinque Terre og tilhørte opprinnelig en romersk familie. Byen ligger høyt oppe på klippene og for å komme til byen må du gå 365 trappetrinn. Anbefales ikke dersom du har mye bagasje med deg ;) 

Vernazza er den eneste av byene med en ordentlig havn. Vernazza regnes som en av de vakreste og mest pittoreske fiskerlandsbyene på den italienske rivieraen. Borgen fra 1500-tallet, som ble bygget for å beskytte byen mot pirater, er verdt et besøk. Hovedgaten strekker seg fra togstasjonen og ned mot havet, hvor du finner en liten strand og flere cafeer og restauranter. Tirsdager er det markedsdag. 

Monterosso al Mare er den største av byene i Cinque Terre og også den mest besøkte. Når du ser for deg "riviera", så finner du det her. Dette er nemlig byen med de fineste badestrendene. I Monterosso finner du flere hoteller, restauranter, barer og butikker og dette regnes som den livligste av de fem byene. Monterosso er delt i to med en tunnell som skiller den nye bydelen fra den historiske bydelen. 

Mine topp 10 tips til Cinque Terre

 1. Gode sko.
  Benytt de fantastiske omgivelsene til å ta en eller flere fotturer i området. Det er utallige stier i Cinque Terre og det er fullt mulig å gå fra den ene byen til den andre. Bare sjekk at stiene er åpne først, da det hender at enkelte av dem kan være stengt på grunn av vedlikehold osv. En lett tursekk med drikke er smart å ha med. Kjøp nystekt focaccia som niste - det kan anbefales! :) 
 2. Pakk lett.
  Det kan være et stykke å gå fra togstasjonen og det kan være nokså kupert. Gode hjul på trillekofferten kan være lurt. 
 3. Ikke ta med barna.
  Området er ikke utpreget barnevennlig. Alle barn er forskjellige, men jeg tror ikke mine barn ville hatt noe kjempestort utbytte av å bli med hit. Det er få lekeplasser, hotellene er ikke nødvendigvis tilrettelagt for barn og mitt inntrykk er at Cinque Terre er mer til glede for de voksne enn for barna. Jeg så heller ikke mange turister som hadde med seg barn da jeg var der.
 4. Dra utenom høysesongen.
  Da får du oppleve mer av det genuine livet i de koselige landsbyene. Cinque Terre er en av de største turistmagnetene i Italia og området har begrenset plass. Ikke dra hit i de travleste periodene. Mye av sjarmen her er nemlig å bare roe ned, koble av og nyte en roligere atmosfære.
 5. Nyt!
  Nyt dagene du har her. Vær offline så langt det er mulig. Koble fra og nyt atmosfæren i Cinque Terre, med god mat og god drikke. Nyheter og mail kan du lese senere og Facebook løper ingen steder :) 
 6. Book hotell på forhånd.
  Det er ingen virkelig store hoteller i Cinque Terre, så det kan bli fullt på de beste overnattingsstedene. Jeg synes to overnattinger var midt i blinken før jeg dro videre til Pisa og andre Italia-opplevelser. Men vil du gå flere fotturer og utforske alle de fem byene bør du helt klart tilbringe mer tid her. 
 7. Ta en båttur. 
  Selv om toget gjerne er både den enkleste og raskeste måten å komme seg frem på vil jeg anbefale å ta båten også. Det er en veldig fin måte å få sett byene fra en helt annen vinkel. Og det er deilig å komme seg litt ut på sjøen, spesielt på de varmeste dagene.
 8. Utforsk byene på Google Maps i forkant. 
  Søk opp byene på Google Maps, skru på satelittvisning og velg 3D-funksjonen. Da kan du se byene ovenfra, i 3D, og det gjør det lettere å danne seg et bilde av avstander, størrelser osv. Street View er også tilgjengelig noen steder. 
 9. Verdens beste is.
  Ta med deg nystekt pizza margherita og nyt en ekte, italiensk pizza nede ved sjøen før solen går ned. Avslutt med en kaffe og verdens beste gelato fra en av gelateriaene i nærheten. Fantastisk! 
 10. Ha med deg kamera.
  Du vil finne fotomotiver overalt! Ikke vær redd for å spørre andre turister eller de lokale om å ta bilder av deg eller dere. Det blir gjerne bedre bilder enn selfies hvor man ikke ser så mye av de vakre omgivelsene. 

Bilder fra Cinque Terre


Bilder fra Villajoyosa - En studie i farger

Bilder fra Villajoyosa - En studie i farger

Jeg er for tiden på jobb i Spania. Jeg har fått i oppdrag å fotografere glade pensjonister på tur. Herlig jobb og jeg storkoser meg. Så mange hyggelige mennesker! Men idag hadde jeg et lite avbrekk fra jobben og tok en tur rundt i byen jeg bor i, Villajoyosa. Byen er forøvrig kjent for å produsere fantastisk sjokolade. Jeg kan skrive under på at den er farlig god.

Read More