Fotoutstyret du ikke trenger

fototips-fotoutstyr-kamera-speilrefleks.jpg

Tittelen burde egentlig vært "Fotoutstyret du ikke trenger å kjøpe, men som fotobutikken likevel prøver å overbevise deg om at du må ha - en liten guide til deg som kjøper speilreflekskamera for første gang". Men den tittelen ble litt lang :)

Fotobutikkene presser prisene hardt på kameraer. Det kommer deg som forbruker til gode. Idag får du kjempegode nybegynnerkameraer til rundt 4-5000 kr. Det er ikke mange år siden prisene lå på det mangedobbelte. Det er tøff konkurranse mellom de ulike butikkene.

Men det er er ikke nødvendigvis kameraer butikkene tjener penger. Ofte har de høyere avanse på alt ekstrautstyret som er mulig å få kjøpt - utstyret og tilbehøret som du "" ha til ditt nyinnkjøpte kamera. Er du usikker på hva du trenger er det fort gjort å la seg overbevise av ekspertene i butikken.

Mitt første tips: Kjøp kameraet du liker og vent med å kjøpe tilbehør til du vet hva du trenger.

Tar du tiden til hjelp vil du selv kunne finne ut hva du har behov for. Det kan spare deg for mye penger og mye frustrasjon. Tro meg :)

UV-filter.

Dette filteret har ingen annen praktisk funksjon enn å beskytte glasset mot riper. Er du generelt forsiktig har du ikke bruk for et slikt filter. Billige filtere vil dessuten forringe bildekvaliteten. For å unngå det må du opp i pris, og det kan fort koste mellom 500-1500 kr. for filtre med god kvalitet.

Og det er fort like mye som et rimelig standardobjektiv vil koste. For den prisen får du en god forsikring. 

Eller du kan spare pengene og bruke det må annet utstyr du ser du kan ha behov for ved en senere anledning. En god solblender vil være en mye bedre beskyttelse mot slag og riper i glasset. Ikke la deg lure til å tro at filteret vil gi bedre bildekvalitet eller ha en annen praktisk funksjon. UV-filter må forøvrig ikke forveksles med ND-filter (gråfilter) eller polariseringsfilter (polafilter) - begge disse filtrene har faktisk en innvirkning på bildene dine. 

Stativ.

Et stativ er et fantastisk verktøy dersom du fotograferer landskap, natur, nattfotografering og generelt bilder med lang lukkertid.

Men er det hovedsakelig mennesker du fotograferer vil et stativ i de aller fleste tilfeller kun være til hinder. Bruk kameraet håndholdt, det gir deg større spillerom, du blir langt mer fleksibel og bildene blir mer levende.

Her er noen gode tips til håndholdt fotografering i lite lys.

Kameraveske.

Joda, kameraveske eller kamerasekk er et must. Men det kan være en utfordring å definere behovet ditt samtidig som du kjøper ditt første speilreflekskamera. Skal du ha en liten veske med kun plass til kameraet, eller skal du ha plass til utstyr som du kanskje kommer til å kjøpe ved en senere anledning. Hvordan vet du hva du trenger?

Ikke kjøp kameraveske samtidig med ditt første kamera. Ta heller med deg kameraet hjem og iløpet av de nærmeste ukene kan du prøve å finne ut hvor du bruker kameraet mest og hvordan du foretrekker å frakte det rundt.

Finn ut hva du trenger før du kjøper det du tror du trenger. Penger spart.

Superzoom-objektiv.

Det kan være fristende å kjøpe et objektiv som kan brukes til alt, som dekker området fra vidvinkel til tele, som fungerer som macroobjektiv, som er perfekt til portretter og som samtidig er lite og kompakt.

Men mange gjør dessverre den erfaringen at objektivet som var ment som et allroundobjektiv, som skulle kunne brukes til alt, viser seg å være ubrukelig til det meste.

Hovedproblemet med slike objektiver er at de ikke er spesielt lyssterke, at autofokusen kan være treg og at bildene aldri blir ordentlig skarpe. Bruk objektivet som følger med når du kjøper kameraet og lær deg hvordan kameraet virker. Etterhvert kan du se hva du savner og om innkjøp av et nytt objektiv vil kunne være løsningen på problemet.

Idiotforsikring.

Flere butikker prøver å overbevise deg om at det er lurt å forsikre kameraer og objektiver med en kamera/utstyrsforsikring. Og det kan nok i mange tilfeller være lurt, men ikke den forsikringen som butikken tilbyr. Den skal ifølge de ansatte dekke alt som kan skje av uhell og skader, og forsikringen er heller ikke så avskrekkende dyr. Ofte er du også dekket i flere år frem i tid.

Nesten for godt til å være sant? Ja. Det de ikke vil fortelle deg er at denne kameraforsikringen, eller idiotforsikringen, ofte ikke dekker det mest grunnleggende - nemlig tap eller tyveri. Den dekker altså alt, men egentlig ingenting.

Den største risikoen er jo tross alt ikke at du skal være uforsiktig å knuse kameraet, men at du glemmer det igjen et sted eller at smarte tjuvradder robber deg i et ubetenksomt øyeblikk. Eller dersom du mister det ned en fjellskrent, eller i sjøen på fisketur, og du ikke finner det igjen dekkes dette heller ikke av forsikringen.

Les i alle fall vilkårene nøye. I de fleste tilfeller vil det være bedre å tegne egen forsikring hos ditt eget forsikringsselskap.

Ok, men hva trenger du da?

Minnekort.

Minnekort følger ikke med kameraet i utgangspunktet. Dette må du kjøpe utenom. Det har blitt veldig billig med minnekort de senere årene og dette er ikke et område du trenger å spare penger på. Ønsker du å fotografere i RAW, filme og/eller ha med deg kameraet på en lengre ferietur uten å være avhengig av å laste inn bilder på Mac-en underveis? Kjøp flere minnekort. Ikke la lagringskapasiteten begrense deg. Ikke kjøp minnekort fra rimelige/ukjente merker, ei heller fra lugubre sjapper på ferie i Kroatia. Da risikerer du å ende opp med å spille russisk rulett med dine egne bilder. Selv er jeg veldig fornøyd med mine kort fra SanDisk.

Ekstra batteri?

Skal du ha med deg kameraet på reise kan det være en lur idé å ha med et ekstra batteri. Bruker du skjermen mye, f.eks. til å filme med kan det være lurt å kjøpe et ekstra batteri. Kamerabatterier er vanskelig å oppdrive på ferie i utlandet, da de fleste kameraer bruker forskjellige typer batterier. Et ekstra batteri koster litt, men de gangene du har behov for det er det gull verdt. Ikke la minnekortplass eller batterikapasitet være en begrensende faktor for fotograferingen din.

PS: Mange fotografer sverger til både UV-filter, stativ og superzoomobjektiver. Ingenting galt i det. Dette er bare mine tanker og absolutt ikke ment som noen fasit.