Topp 3 objektiver til bryllupsfotografering

Jeg får mange spørsmål om hva slags fotoutstyr jeg bruker når jeg fotograferer bryllup. Her har jeg laget en oversikt over hvilke objektiver eller «linser» jeg liker best å bruke som bryllupsfotograf. Hver fotograf har sin stil og sine egne måter å jobbe på, så dette er på ingen måte noen fasit - dette er bare mine personlige favoritter. Men på generelt grunnlag anbefaler jeg lyssterk fastoptikk til bryllupsfotografering, fordi det gir en helt fantastisk fleksibilitet og mulighet til å fotografere i nær sagt alle slags tenkelige omgivelser og lysforhold uten å være avhengig av blitz og andre kunstige lysskilder. Lyssterke objektiver har en stor blenderåpning som gjør også at man kan fotografere med liten dybdeskarphet, som igjen fører til at motivene virkelig kommer i fokus og alt annet blir uskarpt.

Men her er altså mine 3 beste «linser» til bryllupsfoto.

Canon EF 24mm f/1.4 USM L mk II

bryllup-canon-24mm-1-4.jpg

Canon 24mm 1.4 er ypperlig til reportasjedelen av bryllupet - spesielt under forberedelser før vielsen og minglebilder utover i festen. Jeg bruker det også litt under middagen, på dansegulvet under festen og til litt generelle oversiktsbilder. Det er fantastisk å ha et så lyssterkt vidvinkelobjektiv. Den lille dybdeskarpheten gjør at bildene ikke oppleves som rotete selv om det er vidvinkel og det er mye som skjer i bildet. Sammen med 50mm er det en suveren kombinasjon og jeg bruker ofte å ha 24mm på det ene kameraet og 50mm på det andre.

Canon EF 50mm f/1.2 USM L

bryllup-canon-50mm-1-2.jpg

Canon 50mm 1.2 er fin til det meste, og er kanskje det objektivet jeg bruker mest av alt. Det egner seg godt til alt fra bryllupsportrettene til bilder under vielse og fest. Autofokusen er kjapp og presis og den minimale dybdeskarpheten på de største blenderåpningene er helt nydelig. 

Canon EF 85mm f/1.2 USM L mk II

bryllup-canon-85mm-1-2.jpg

85mm 1.2 er super til portrettene av brudeparet og til situasjoner med lite lys hvor man gjerne må holde litt avstand (vielse, taler osv). Egner seg best til motiver med lite fart, da autofokusen er litt tregere enn de andre objektivene. Men dette er likevel et av Canons aller beste objektiver til bryllup og dybdeskarpheten er så liten at ALT som ikke er i fokus blir uklart. Helt fantastisk. Her gjelder det altså å treffe fokus og jeg vil påstå at det er et objektiv som krever en del øvelse før man mestrer det. Men når man først er kommet dit er det helt nydelig. Definitivt et av mine favorittobjektiver.