Slik tar du fartsfylte bilder med lang lukkertid

karusell-barn-lek-lang-lukkertid-fototips.jpg

Skal du fryse en bevegelse når du fotograferer er det lurt å bruke en rask lukkertid. Men skal du derimot fremheve en bevegelse er det en stor fordel å bruke en lang lukkertid.

Lukkeren er en enhet inne i kameraet som styrer hvor mye lys som slippes inn på bildebrikken i løpet av en eksponering. Lukkeren går opp idet du trykker på utløserknappen, og smetter ned igjen idet eksponeringen er ferdig.

Jo lengre lukkeren er oppe, jo mer lys slippes inn på bildebrikken og desto mer bevegelse har du mulighet til å fange opp.

Hvordan stiller du lukkertiden?

Det enkleste er å sette kameraet på lukkerprioritet (sett kameraet ditt på Tv/S). Da er det du som styrer lukkertiden, mens kameraet justerer blenderåpningen for å passe på at bildet blir bra eksponert. Dette er altså en halvautomatisk funksjon. Du kan også tvinge kameraet til å ta lysere eller mørkere bilder ved å bruke eksponeringskompensasjonen.

Lukkertiden kan du prøve å sette et sted mellom 1/15 - 1/30 sek. Det er krevende å holde kameraet stødig ved såpass lange lukkertider - spesielt oppå en karusell som snurrer fort rundt og du blir mer og mer svimmel. Men øvelse gjør mester! :)

Hvor går grensen mellom rask og lang lukkertid?

Det avhenger naturligvis av hva du fotograferer og hva slags lysforhold du fotograferer i. Når du fotograferer håndholdt uten stativ er det en grei tommelfingerregel å bruke en raskere lukkertid (i sek) enn brennvidden (i mm) for å få brukbart skarpe bilder.

Bruker du et objektiv på 50mm bør lukkertiden være raskere enn 1/50 sek. Bruker du en vidvinkel på 24mm bør lukkertiden være raskere enn 1/25 sek osv. Men når det nettopp er bevegelsesuskarphet du vil oppnå, slik som på disse bildene, kan du holde deg til litt lengre lukkertider enn hva denne regelen sier.

Bildet over er tatt med en lukkertid på rundt 1/30 sek. Når vi begge snurrer rundt og rundt gjør det at bakgrunnen blir full av bevegelse og man får en større fartsfølelse. Hadde jeg stått på bakken ved siden av ville det vært karusellen og Benjamin som ble uskarp, mens bakgrunnen ville vært skarp.

På samme måte kan du prøve å fotografere en som sykler forbi deg. Følger du syklisten med kameraet mens du tar bildene vil bakgrunnen bli bevegelsesuskarp, mens syklisten vil bli forholdsvis skarp.

Det skaper fart og dynamikk i bildet. Fordi det var mye bevegelse i disse motivene trengte jeg ikke å bruke en lenger lukkertid enn 1/30. Men dersom karusellen hadde snurret saktere måtte jeg hatt en lengre lukkertid for å skape den samme fartsfølelsen som her.

Tips:

På høylys dag vil du kunne oppleve at en lang lukkertid slipper inn for mye lys, og at blenderåpningen ikke klarer å kompansere for dette. Da må du enten vente med å fotografere til lysforholdene er mer passende, f.eks. utsette fotograferingen til senere på dagen. Eller du kan investere i et ND-filter (neutral density), også kalt gråfilter. Dette er et nøytralt filter som du setter foran objektivet. Det er mørkt og sørger for å slippe inn litt mindre lys. Det gjør at du kan fotografere med lange lukkertider og store blenderåpninger samtidig, selv på høylys dag.